вгору

Бюджетне відшкодування сум від’ємного значення з ПДВ

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Так, пп.«є» та «ж» пп. 4 п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф, та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів оборонного призначення, визначених такими згідно з п. 29 ч. першої ст. 1 Закону України «Про оборонні закупівлі» від 17.07.2020 р. № 808 (далі - Закон № 808), що класифікуються за такими групами, товарними позиціями та підкатегоріями УКТ ЗЕД: 8806 та 8807 (тільки для частини для безпілотних літальних апаратів). 

Крім того, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів, кінцевим отримувачем яких відповідно до сертифіката кінцевого споживача або згідно з умовами договору визначено правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб’єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону та/або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, підприємства, які є виконавцями (співвиконавцями) державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель безпілотних літальних апаратів без озброєння та їх частин, що класифікуються у товарних позиціях 8806, 8807 згідно з УКТ ЗЕД (абз. шість пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).  

У разі здійснення операцій, звільнених від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 4 і 5 п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ (в частині постачання товарів за державними контрактами (договорами) з оборонних закупівель), положення п. 198.5 ПКУ не застосовуються щодо таких операцій (абз. 13 пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). 

Порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Держбюджету або відшкодуванню з Держбюджету (бюджетному відшкодуванню), визначено ст. 200 ПКУ. 

Сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Держбюджету або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду. 

Пунктом 200.4 ПКУ визначено, що при від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ПКУ, така сума: 

а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у т. ч. розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу - 

б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, на відповідний рахунок платника податку в банку / небанківському надавачу платіжних послуг та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету, 

в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду. 

Платники податків, які на виконання державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель здійснюють операції з постачання товарів, що класифікуються у товарних позиціях 8806, 8807 згідно з УКТ ЗЕД, які відповідно до пп. 4 та 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ, до бюджетного відшкодування можуть включати від’ємне значення сум ПДВ, що утворилось внаслідок незастосування п. 198.5 ПКУ відповідно до абз. 13 пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. 

Таким чином, з урахуванням пп. «б» п. 200.4 ПКУ, при від’ємному значенні різниці між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду платник ПДВ має право заявити таку суму, в частині, що не перевищує реєстраційну суму на момент отримання контролюючим органом декларації, до бюджетного відшкодування на відповідний рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету шляхом заповнення рядка 20.2 та відповідно рядків 20.2.1 та/або 20.2.2 декларації з ПДВ. 

Форма декларації затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» від 28 січня 2016 року № 21. 

Платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування відповідно до ст. 200 ПКУ та подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, отримують таке бюджетне відшкодування в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, а у випадках, визначених п. 200.11 ПКУ, - за результатами перевірки, зазначеної у такому пункті, що проводяться відповідно до ПКУ. 

Про це повідомили податківці ДПСУ. 

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc зручно заповнювати і подавати не лише, податкову декларацію з ПДВ (ідентифікатор форми - J/F0200125), а й іншу податкову звітність.