вгору

Чи будуть зареєстровані ПН/РК, які були заблоковані, у разі надання платником письмових пояснень та копій документів?

У разі коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено та/або подано податкову накладну (далі - ПН) для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН), відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація такої податкової накладної зупиняється. Це передбачено п. 6 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165 (далі - Порядок зупинення № 1165). 

Реєстрація ПН/РК в ЄРПН жодним чином не залежить від наявності рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості. Ці вимоги визначені п. 26 Порядку зупинення № 1165 та Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520, (далі - Порядок прийняття рішень № 520)  

Єдиним джерелом прийняття рішення комісією регіонального рівня щодо реєстрації/відмови в реєстрації ПН/РК в ЄРПН є письмові пояснення та документи, що подаються до комісії регіонального рівня. 

Підстави прийняття комісією регіонального рівня рішення про відмову в реєстрації ПН в ЄРПН визначені п. 10 Порядку прийняття рішень № 520. Підстави прийняття комісією центрального рівня рішення про відмову в реєстрації ПН в ЄРПН аналогічні

Отже, чинним законодавством встановлено, що рішення про реєстрацію/ відмову в реєстрації ПН/РК виноситься на підставі документів, що надані платником на розгляд відповідної комісії, і в разі підтвердження відсутності порушень податкового законодавства з боку платника податку при реєстрації ПН/РК (навіть за наявності рішення про відповідність вказаного платника податку критеріям ризиковості), відповідною комісією буде прийнято рішення щодо реєстрації/відмови в реєстрації вказаної ПН/РК в ЄРПН. 

Нагадаємо, що рішення комісії регіонального рівня про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку. 

Таке роз'яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 101.18. 

Про зміни Порядок блокування ПН/РК в ЄРПН читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі