вгору

Чи діють готівкові обмеження при розрахунку платіжною карткою?

Порядок ведення касових операцій у національній валюті України для суб’єктів господарювання затверджений постановою Правління НБУ від 29.12.2017 року №148 (далі – Порядок № 148).

Згідно з п. 7 розд. ІІ Порядку № 148 фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою із суб’єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами у розмірі до 50000 грн. включно.

При цьому, платежі на суму, що перевищує 50000 гривень, проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством України порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів із поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

У той же час, вимогами Порядку №148, а також іншими нормативно-правовими актами НБУ, не встановлено обмежень на здійснення розрахунків з використанням платіжних карток за товари/послуги, у тому числі через мережу Інтернет.

Разом з цим зазначаємо, що ліміти або обмеження на здійснення розрахунків можуть бути встановлені емітентом, однак користувач має право їх змінити.

Роз’яснення розміщено на сайті ДПС у Кіровоградській області.

Про те, на які види готівкових розрахунків не діє обмеження та інші новини читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Медок, Блог бухгалтера