вгору

Чи обов’язково при знятті з обліку повертати до контролюючого органу довідку за ф. № 34-ОПП?

У разі взяття на облік як платників податків і зборів у контролюючих органах юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі юросіб, ФОП та громадських формувань (далі - ЄДР), у т. ч. у разі взяття на облік договорів про спільну діяльність та договорів управління майном, іноземних компаній, організацій та їх відокремлених підрозділів, іноземних юридичних осіб - виконавців проектів (програм) міжнародної технічної допомоги, представництв донорських установ в Україні, дипломатичних місій, контролюючий орган за основним місцем обліку/ДПІ обслуговування формує довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР за ф. № 34-ОПП (далі – довідка за ф. № 34-ОПП). Це визначено п. 3.11 розд. ІІІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі - Порядок № 1588).

Порядок зняття з обліку у контролюючих органах юридичних осіб визначений розд. ХІ Порядку № 1588.

Юрособи, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в ЄДР (у т. ч. військові частини), для зняття з обліку зобов’язані подати до контролюючого органу за основним місцем обліку такі документи (пп. 11.2 розд. ХІ Порядку № 1588):

  • заяву про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП;
  • копію розпорядчого документа (рішення) власника або органу, уповноваженого на те установчими документами про припинення;
  • копію розпорядчого документа про утворення комісії з припинення (ліквідаційної комісії).

Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення або зупинення незалежної професійної діяльності або зміни організаційної форми відповідної діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу, за наявності документально підтвердженої інформації відповідного реєстру чи уповноваженого органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на заняття такою діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо), та поданої до контролюючого органу за основним місцем обліку заяви за ф. № 8-ОПП (пп. 2 п. 11.18 розд. ХІ Порядку № 1588).

При знятті з обліку обов’язку повернення до контролюючого органу довідки про взяття на облік за ф. № 34-ОПП платниками податків, відомості про яких не містяться в ЄДР, не встановлено.

Про це повідомили податківці ДПС у Черкаській області.

Нагадаємо, що ДПІ обслуговування протягом двох робочих днів після надходження запиту формує довідку за ф. № 34-ОПП в електронній формі та залежно від вказаного у запиті способу отримання, надсилає її платнику податків. 

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.