вгору

Чи передбачена відповідальність за виправлення помилки при нарахуванні та перерахуванні ПДФО?

Якщо контролюючим органом виявлено, що податковий агент під час виплати доходу (авансу) не нараховує або нараховує не в повному обсязі ПДФО такому податковому агенту визначається сума податкового зобов’язання з ПДФО. Також приймаються податкові повідомлення-рішення про застосування штрафних санкцій.

А саме, накладається штраф в розмірі 10% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету та 25% за ті самі дії, вчинені умисно.

У разі, якщо діяння, вчинені умисно повторно протягом 1095 к. д. застосовується штраф у розмірі 50% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

А якщо діяння, вчинені умисно протягом 1095 днів втретє та більше – застосовується штрафу в розмірі 75% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Зверніть увагу! На суми заниження податкового зобов’язання нараховується пеня за кожний календарний день заниження податкового зобов’язання, включаючи день настання строку погашення податкового зобов’язання, визначеного контролюючим органом, з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Нагадаємо, що на сьогодні НБУ встановлена облікова ставка 6,5% річних, докладніше про це тут.

Крім того, до податкового агента застосовується відповідальність відповідно до ст. 119 Податкового кодексу України, якщо такі самостійного виправлені помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку.

Про це нагадали податківці ДПС у Тернопільській області.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.