вгору

Чи потрібно повідомляти ПФУ про виплату коштів застрахованим особам?

Страхувальник, який по заяві-розрахунку отримав від Пенсійного фонду України (далі - ПФУ) кошти для здійснення страхових виплат працівникам, повинен протягом місяця з дня проведення відповідних виплат повідомити про це ПФУ.   

Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам можна сформувати в електронному кабінеті на вебпорталі ПФУ. Основна частина реквізитів повідомлення заповниться автоматично, дублюючи інформацію із заяви-розрахунку. Ручне введення передбачено для даних щодо виплати: дати виплати та суми, виплаченої за рахунок коштів ПФУ.  

Якщо сума в повідомленні по всім листкам непрацездатності дорівнює профінансованій сумі, то після збереження, підписання та відправлення повідомлення до ПФУ, йому автоматично буде присвоєно статус «Прийнято». У випадку розбіжності суми, повідомлення потрапить на опрацювання спеціалістам ПФУ.  

Зверніть увагу! У разі відсутності від страхувальника інформації про виплати застрахованим особам протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування, відповідним підрозділом ПФУ буде проведено перевірку використання страхувальником коштів ПФУ. 

Про це на своєму ТГ-каналі повідомили фахівці ГУ ПФУ у Вінницькій області. 

Зазначимо, що досі ПФУ не затвердив Порядок, на підставі якого подавалась би форма Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам.  

Наразі зазначена форма повідомлення подається на підставі Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, визначеного постановою ФСС України від 19.07.2018 р. № 12