вгору

Чи застосовувати РРО при перерахуванні коштів за товар в безготівковій формі – роз’яснення від ДПС

14.11.2019

Після прийняття Законів № 128 та №129 від 20.09.2019р. щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг у бізнес-спільноти з’явилось багато запитань щодо застосування або незастосування РРО.

Одним із таких питань є – чи застосовувати РРО при перерахунку коштів за товари чи послуги у безготівковій формі банківським переказом на поточний рахунок без застосування платіжної карти?

Якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО. Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця. Тут "спрацьовує" звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до п. 2 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. №265/95-ВР.

Як зазначив очільник ДПСУ С. Верланов - «тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в т. ч. і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати РРО, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця».

Про це зазначено в роз’ясненні ДПСУ.

Нагадаємо, що у програмі M.E.Doc створено модуль РРО.

Про нові штрафи за порушення застосування РРО, а також актуальні запитання-відповіді щодо застосування РРО, читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.