вгору

Чого очікувати у разі несплати розстроченого податкового боргу?

Нагадаємо, що розстроченням грошових зобов’язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на день прийняття контролюючим органом рішення про таке розстрочення. Це визначено п. 100.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

У разі якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу або відстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення (відстрочення) можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу (пп. 100.12.2 ПКУ).

Порядок розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків затверджено наказом Міндоходів від 10.10.2013 р. № 574 (далі – Порядок № 574).

Пунктом 4.6 Порядку № 574 визначено, що з дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені (відстрочені) суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених ПКУ.

Про це зазначили податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Зверніть увагу! Розстрочені суми грошових зобов’язань або податкового боргу (у т. ч. окремо - суми штрафних (фінансових) санкцій) погашаються рівними частками, починаючи з місяця, що настає за тим місяцем, у якому прийнято рішення про надання такого розстрочення (п. 100.6 ПКУ).

Строк дії розстрочення грошового зобов’язання починається з дати, визначеної законом для сплати податку, збору, платежу, які передбачено розстрочити та закінчується датою, зазначеною у договорі, за винятком випадків дострокового погашення такого грошового зобов’язання (п. 1.9 Порядку № 574).

Згідно з чинними нормативно-правовими актами мінімальним терміном є:

  • для відстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу) - 1 календарний місяць;
  • для розстрочення - 2 календарних місяці.

Максимальний строк розстрочення (відстрочення) такими актами не визначений.

Таке роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія, 128.10.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.