вгору

Дайджест цікавого функціоналу від M.E.Doc за лютий 2023 р.

На жаль, повномасштабна війна в Україні триває... Дякуємо нашим захисникам, що дають нам змогу працювати заради нашої Перемоги, і робимо все, від нас залежне.

Продовжуємо вас інформувати про найважливіші бухгалтерські новини та роз’яснення контролюючих органів, надавати корисні інструкції щодо роботи з програмою M.E.Doc та приклади заповнення звітності. Всі матеріали можна знайти у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Наразі розкажемо, які новинки та доробки були впроваджені у лютому 2023 року у M.E.Doc.

Отже, протягом лютого були внесені, зокрема, такі зміни у функціонал програми:

Первинні документи 

Реєстр електронних документів 

1. Вдосконалено механізм збереження первинних документів з кваліфікованими електронними підписами (КЕП). 

Реалізовано збереження документів з КЕП у форматі CAdES-Х Long. Формат забезпечує збереження інформації про позначку часу, сертифікати підписувача та надавача, кореневий сертифікат ЦЗО, відповіді серверів OCSP, що підтверджують статуси сертифікатів підписувача та надавача. Формат надає можливість встановлення дійсності підпису в довгостроковому періоді після закінчення терміну дії кваліфікованого сертифіката. 

Детальніше про довгострокове зберігання електронних документів читайте тут.

2. Додано можливість відправки документів у ПриватБанк та Райффайзен Банк:  

  • «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» (J/F0500108). 
  • F0103406 «(І, ІІ група; Рік) Податкова декларація платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця». 

Додано можливість відправки документа у МТБ Банк:

  • «Додаток 4 (ДФ) Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (J/F0510408). 

Відправляти статистичну та фінансову звітність, для якої була отримана позитивна Квитанція № 2, також можна у модулі Реєстр звітів за допомогою команди Наступні дії - Відправити у банк.

3. Налаштовано перенесення дати договору у Акт, що створюється за допомогою команди Створити на основі - Створити Акт на основі Рахунка. 

4. Доопрацьовано експорт первинних документів з підписами. 

Нагадуємо, що експорт документів з підписами виконується за допомогою вкладки Графічне відображення та команди головного меню Файл - Експорт - Експорт документа з підписами або команди контекстного меню Експорт документа з підписами. 

Реєстр документів довільних форматів 

Реалізовано можливість виконання операцій відправки, переміщення, видалення, підписання та збереження для декількох виділених документів у цьому Реєстрі.  

Автоматична обробка документів 

Реалізовано можливість автоматичного створення та відправлення у ЄРПН «Запитів щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» (J/F1300107) на основі «РІШЕНЬ про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН» (J/F1412404) для отримання розблокованих ПН/РК. Для цього у розділі Автоматична звірка з ЄРПН додано опцію Виконувати запити на основі Рішень про реєстрацію в ЄРПН. 

Універсальна автоматична обробка документів 

Доопрацьовано автоматичний запуск Сервісу універсальної автоматичної обробки документів після перезапуску служби та/або встановлення оновлення програми, якщо на момент виконання операції сервіс було запущено та у вікні Вибір секретних ключів було встановлено опцію Зберігати секретні ключі та паролі на сервері автоматичної обробки. 

Облік ПДВ 

Звірка документів з ЄРПН

1. Доопрацьовано механізм звірки з ЄРПН у автоматичному режимі для організацій, у яких встановлено код філії. При автоматичному формуванні Запиту (J1300107) для організацій, у яких у Картці підприємства заповнено поле Код філії та не заповнено поле Організація, від імені якої буде здійснюватись реєстрація податкових накладних в ЄРПН, будуть формуватися окремі Запити: 

  • запит щодо отримання відомостей про ПН/РК, що отримані філією; 
  • запит щодо отримання відомостей про ПН/РК, що відправлені філією.

Ці доопрацювання також виконано у сервісі Універсальної автоматичної обробки документів. 

2. Доопрацьовано відображення ПН/РК при отриманні інформації з ЄРПН для філій підприємства. У таблиці Інформація по запитах на дату додано колонку Напрямок. При відображенні інформації по ПН/РК, що отримані філією та/або відправлені філією, дані відображаються у окремих рядках таблиці, у колонці Напрямок відображається напрямок документів: Отримані або Видані. 

Адміністрування 

Параметри системи - Експорт документів 

Відкориговано налаштування експорту документів за їхнім кодом, за умови наявності фінальної квитанції від ДПС. 

Налаштування отримання первинних документів 

Додано можливість налаштовувати отримання первинних документів за кодом ЄДРПОУ відправника. У таблиці блоку налаштувань Налаштування за замовчуванням додано поля ЄДРПОУ відправника та Код філії. Для налаштування прийому документів за ЄДРПОУ у полі ЄДРПОУ відправника введіть відповідний код ЄДРПОУ та оберіть програму, у якій потрібно здійснювати прийом документів. За потреби, у полі Код філії введіть код філії відправника документа. Поле Код філії доступне для введення даних після заповнення поля ЄДРПОУ відправника. Зверніть увагу, налаштування отримання документа за ЄДРПОУ відправника має вищий пріоритет, ніж налаштування отримання за кодом документа. Неможливо одночасно зазначити у налаштуванні код документа та код ЄДРПОУ.  

Інтеграція 

1. Доопрацьовано метод OpenOrCreateByExDocID. 

Додано можливість створення документів, що доступні у розділі програми Довідки державних органів - Створити - Довідку СЕА ПДВ. 

2. У документі Інструкція по COM-об’єктам.pdf додано детальний опис всіх доступних параметрів для SQL-запиту, що може використовуватися в методі DocumentsDataSet. Докладно дивіться у інструкції, що знаходиться у каталозі встановлення програми ...\help\manuals\Інструкція по COM-об’єктам.pdf. Адміністрування 

Звітність 

Об’єднана звітність ПДФО та ЄСВ 

Оновлено контролі та доопрацьовано механізм заповнення «Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» (J/F0500108) на основі даних «Додатка 1» (J/F0510108). 

Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) 

Додано нові форми звітності відповідно до нової таксономії UA XBRL МСФЗ 2021 (затверджено 06.12.2022 р.) для наступних пакетів модуля Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL), що створюються відповідно до таксономії UA XBRL МСФЗ 2021:

X0001003 Ярлик - Загальна таксономія 220_320 - 2021 рік;

R0001003 Ярлик - Таксономія для страховиків 210_310 - 2021 рік; 

Y0001003 Ярлик - Таксономія для страховиків 220_320 - 2021 рік. 

Реалізовано створення нових версій документів МСФЗ при копіюванні та імпорті звітів попередніх версій. 

Докладніше про всі доробки та оновлення програми M.E.Doc, які були реалізовані протягом лютого 2023 р., читайте у релізах оновлень 11.02.096, 11.02.097, 11.02.098.