вгору

Дата реєстрації ПН: нюанси від ДПС

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.  

Датою та часом надання податкової накладної та/або розрахунку коригування (далі - ПН/РК) в електронному вигляді до органів ДПСУ, є дата та час, зафіксовані у квитанції (п. 201.10 Податкового кодексу України, далі - ПКУ). 

Зверніть увагу! ПН/РК, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання, зокрема, події прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН/РК. Це передбачено п. 19 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.  

Пунктом 11 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520, визначено, що рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН набирає чинності в день прийняття відповідного рішення

Отже, після прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, ПН/РК до ПН реєструється в ЄРПН тією датою, за якою ПН/РК до ПН було надіслано до ДПС з метою реєстрації в ЄРПН, що зафіксовано у квитанції.  

Про це нагадали податківці ДПС в Івано-Франківській області.  

Про зміни Порядок блокування ПН/РК в ЄРПН та автоматичну реєстрації ПН, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі