вгору

Декларація акцизного податку: коли можна не подавати?

Платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Це передбачено пп. 16.1.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

При цьому платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ПКУ).

Також платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ, та платники, які мають діючі (у т. ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (п. 49.2-1 ПКУ).

Отже, якщо платник не є особою, яка реалізує пальне або спирт етиловий, або здійснює діяльність, яка не ліцензується, тобто у нього відсутні діючі (в т. ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією та у звітному періоді у такого платника не виникли об’єкти оподаткування, або не з’явились показники, що підлягають декларуванню, то платник у такому звітному періоді не зобов’язаний подавати декларацію з акцизного податку.

Про це інформує ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Нагадуємо нашим користувачам, що у програмі M.E.Doc реалізовано розділ Облік акцизного податку для виробників та реалізаторів підакцизних товарів. Розроблений цей розділ для зручної роботи із системою електронного адміністрування реалізації пального та спирту (СЕАРП та СЕ) та поводження з товарно-транспортними накладними.

Про змінену форму декларації акцизного податку і порядок її заповнення та про особливості заповнення форми декларації акцизного податку читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.