вгору

ДПСУ про особливості заповнення нової форми декларації акцизного податку

Нагадаємо нашим читачам, що декларація акцизного податку за березень подається за новою формою. Декларацію потрібно подати не пізніше 20.04.2021 року.

У зв’язку із зміною форми Декларації ДПСУ звертає увагу, що для платників акцизного податку, які реалізують пальне або спирт етиловий, змінено порядок відображення у додатку 1-1 (суми акцизного податку з реалізації пального) та у додатку 1-2 (суми акцизного податку з реалізації спирту етилового) до Декларації обсягів реалізованого/отриманого пального за показниками акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних.

Так, зокрема, у графах 4 та 5 зазначаються обсяги отриманого/реалізованого пального/спирту етилового суб’єктом господарювання у звітному періоді, зазначені у других/перших примірниках, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних:

  • акцизних накладних, складених у звітному періоді;
  • розрахунків коригування до акцизних накладних, якими коригуються показники акцизної накладної, складеної у звітному періоді.

Приклад заповнення Додатка 1-1 (Рис. 1):

декларація акцизного податку, обсяг пального, спирт

Рис. 1

Приклад заповнення Додатка 1-2 (Рис. 2):

декларація акцизного податку, обсяг пального, спирт

Рис. 2

У додатку 10 (Рис. 3) до Декларації платник податку може надати розшифровку до додатка 1-1 та/або додатка 1-2 щодо обсягів отриманої/реалізованої підакцизної продукції, на яку складені акцизні накладні у попередніх звітних періодах, за акцизними складами/акцизними складами пересувними із зазначенням їхнього унікального номера в розрізі товарів (продукції) за кодами згідно з УКТ ЗЕД.

декларація акцизного податку, обсяг пального, спирт

Рис. 3

Крім того, податківці повідомили, що додаток 6 «Розрахунок сум акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» до Декларації заповнюється окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів, з обов’язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ (Рис. 4).

декларація акцизного податку, обсяг пального, спирт

Рис. 4

З метою правильного розподілення сум акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів між місцевими бюджетами розділ «Д» (код операції Д 1.1) та додаток 6 до Декларації пов’язані з кодами адміністративних одиниць за КОАТУУ.

До завершення періоду окремого виконання бюджетів територіальних громад (далі – ТГ), що об’єдналися, функції місцевих фінансових органів ТГ, що об’єдналися, здійснюють:

  • відповідні місцеві фінансові органи, створені до об’єднання ТГ;
  • сільський, селищний, міський голова, обраний об’єднаною ТГ, якщо у відповідних ТГ місцеві фінансові органи не були створені згідно із законом.

У програмі M.E.Doc нова форма декларації акцизного податку (ідентифікатор форми F/J0209508) доступна з оновлення 11.02.034.

Звертаємо увагу наших користувачів, що в Декларації реалізовано Програма користувача для автозаповнення з Додатка 6. Оскільки Додатків 6 може бути декілька, то в розділі Д Декларації спочатку потрібно проставити код КОАТУУ, після чого скористатись Програмою користувача (Рис. 5).

Рис. 5

Про зміни у формі декларації акцизного податку та додатків до неї читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.