вгору

Декларація з плати за землю: заповнюємо без помилок

При прийнятті Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (далі – Декларація) на 2020 рік ДПС було виявлено ряд помилок.

Нагадуємо, що форма відповідної Декларації затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560 та заповнюється з урахуванням приміток.

За наявності у Декларації відмітки «земельний податок» заповнюється розд. І, а за наявності у Декларації відмітки «орендна плата» заповнюється розд. II (рис. 1, 2):

Заповнення декларації з плати за землю

Рис. 1

Заповнення декларації з плати за землю

Рис. 2

  • у колонці 2 вказаних розділів зазначається код цільового призначення земельної ділянки відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель, та має відповідати документам, що засвідчують/ підтверджують право власності/користування земельними ділянками, договору оренди за земельні ділянки державної або комунальної власності (арабськими цифрами у форматі XX.XX) (рис. 3);

Заповнення декларації з плати за землю

Рис. 3

  • у колонці 3 розд. І зазначається вид права на земельну ділянку: або 1 – власність; або 2 – постійне користування. У колонці 3 розд. ІІ вказується дата укладання договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності;
  • у колонках 4-6 розд. І (послідовність цифр, букв, дата) вказується інформація з документів, які засвідчують право власності або користування земельною ділянкою;
  • у колонках 3-6 розд. II (послідовність цифр, дата) вказується інформація з договорів оренди земельних ділянок державної або комунальної власності;

У разі припинення права власності або користування земельною ділянкою (в т. ч. оренди земельної ділянки державної або комунальної власності) колонки 4-6 розд. І та колонки 3-6 розд. II заповнюються аналогічно.

у колонці 7 вказаних розділів зазначається кадастровий номер земельної ділянки (у форматі 0000000000:00:00:0000) за наявності (рис. 4);

Заповнення декларації з плати за землю

Рис. 4

  • у колонці 8 вказаних розділів зазначається площа земельної ділянки у га (з чотирма десятковими знаками);
  • у колонці 9 вказаних розділів зазначається площа земельної ділянки в кв.м (з двома десятковими знаками). При цьому не допускається заповнення показників площі землі одночасно в колонці 8 та 9 по одному кадастровому номеру.
  • у колонці 10 вказаних розділів зазначається нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки (якщо її проведено) в гривнях (з двома десятковими знаками). Нормативна грошова оцінка землі має бути уточнена станом на 01 січня поточного року на коефіцієнт індексації;
  • у колонці 11 розд. І зазначається нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в гривнях (з двома десятковими знаками) – для земель, де не проведена нормативна грошова оцінка;
  • значення Усьогоколонки 17 розд. І та значення Усього колонки 12 розд. II повинні відповідати значенню колонки 3 рядка 3 розд. III.

Податкова декларація містить обов’язкові реквізити (п. 48.3 Податкового кодексу України, далі – ПКУ). При цьому, коли це відповідає сутності податку або збору та є необхідним для його адміністрування, форма Декларації додатково може містити такий обов’язковий реквізит як код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ (п. 48.4 ПКУ).

 Внаслідок подання Декларації з невірно зазначеним кодом КОАТУУ за вказаним кодом виникає об’єкт оподаткування з нарахованими податковими зобов’язаннями, а за кодом КОАТУУ, де фактично знаходиться земельна ділянка, виникає факт неподання або несвоєчасного подання декларації. В такому разі до платника застосовуються штрафні санкції відповідно до ст.120 ПКУ.

Отже, Офіс ВПП ДПС рекомендує перевірити дані, зазначені у Деклараціях.

Нагадуємо нашим користувачам, що за період з 01.03.2020 р. по 31.03.2020 р. не протрібно нараховувати та сплачувати плату за землю. Це передбачено Законом України від 29.03.2020 р. № 540-ІХ.

Ті платники земельного податку, хто подав річну Декларацію за 2020 рік, мали право відкоригувати податкові зобов’язання за березень 2020 р. Як це зробити у М.E.Doc – у матеріалі.

Подавати звітність до контролюючих органів, у тому числі податкову декларацію з плати за землю (J/F 0602006), зручно через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава).

Про те, як платити за землю та податок на нерухомість у період дії карантину та коли потрібно було подати уточнюючу декларацію з плати за землю у зв’язку з карантином, читайте у Блозі бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.