вгору

Коли потрібно подати уточнюючу декларацію з плати за землю у зв’язку з карантином?

Нагадаємо, що з початком карантину було прийнято ряд податкових пільг з метою підтримки бізнесу. Однією з таких пільг є звільнення ФОП та юросіб, які використовують земельні ділянки у господарській діяльності, від сплати та нарахування плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності).

При цьому, Законом України від 17.03.2020 року № 533-IX (далі – Закон №533) ця пільга була встановлена на березень-квітень 2020 року. Однак наступним Законом України від 30.03.2020 року № 540-IX (далі – Закон №540) період надання даної пільги був скорочений. А саме, на сьогодні звільнення від сплати на землю надається лише за березень 2020 року.

У зв’язку з цим у платників податку виникли питання щодо коригування раніше задекларованих показників плати за землю. ДПСУ у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 111.05) надала відповіді на запитання платників щодо подання уточнюючих декларацій з плати за землю.

Так, для зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за період з 01 березня по 31 березня 2020 року платники плати за землю (крім фізичних осіб), які подали податкову декларацію з плати за землю за 2020 рік, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання з плати за землю за березень 2020 року.

Ті платники плати за землю, які на підставі Закону № 533 подали уточнюючу податкову декларацію з плати за землю за 2020 рік, в якій зменшили податкові зобов’язання за березень та квітень 2020 року, враховуючи вимоги Закону № 540 зобов’язані подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючу податкову декларацію з плати за землю за 2020 рік (з урахуванням раніше поданих уточнюючих податкових декларацій), в якій потрібно збільшити податкові зобов’язання з плати за землю за квітень 2020 рік, тобто відновити податкові зобов’язання, які були задекларовані в податковій декларації з плати за землю за 2020 рік.

Крім того, податківці зазначили, що штрафні санкції  за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період – квітень 2020 року, не нараховуються.

Нагадуємо нашим читачам, що подавати звітність до контролюючих органів, у тому числі податкову декларацію з плати за землю (J/F 0602006), зручно через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава). 

Також про нововведення, внесені Законом №540, читайте у Блозі бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.