вгору

Декларацію про доходи об'єднають з ЄСВ: оприлюднено проєкт

Мінфін оприлюднив проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Проєкт наказу розроблений Мінфіном спільно з ДПСУ з метою приведення форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення у відповідність до Законів України від 16.01.2020 р. № 466 (далі – Закон № 466), від 19.09.2019 р. № 115 (далі – Закон №115), від 19.09.2019 р. № 116 (далі – Закон №116) в частині  вимог законодавства щодо подання обʼєднаної звітності з ПДФО та ЄСВ за звітний податковий рік.

Так, у пояснювальній записці до проєкту наказу зазначено, що відповідно до Закону № 466 платник податку –  резидент, що визнається контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії, зобов’язаний визначити частину прибутку контрольованої іноземної компанії відповідно до положень Кодексу, включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи  (далі – декларація), та визначити свої податкові зобов’язання. Тому наявна необхідність доповнення декларації інформацією щодо відображення зазначених доходів та податкових зобов’язань, а також доповнення декларації  окремим додатком КІК.

Законами №№ 115 і 116 визначено, що подання звітності про нарахування ЄСВ здійснюється у складі звітності з ПДФО, у зв’язку з чим виникла необхідність доповнення декларації додатковими окремими додатками ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 та виокремлення зобов’язань з ЄСВ в декларації для:

  • фізичних осіб – підприємців, крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування;
  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;
  • осіб, які сплачують єдиний внесок на умовах договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

У разі прийняття цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім окремих видів додатків до декларації, а саме:

  • додатки до декларації ЄСВ 1, ЄСВ 2, ЄСВ 3 набувають чинності з моменту втрати чинності наказом Мінфіну від 14.04.2015 року № 435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»;
  • додаток до декларації КІК набуває чинності з моменту набрання чинності абз. 3 п. 1 розд. ІІ Закону № 466 (з 01.01.2021 року).

Про законопроєкти щодо єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.