вгору

Держдивіденди–2023: особливості

Постановою КМУ «Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави» від 09.02.2024 р. № 129 (далі – Постанова № 129) затверджено базовий норматив відрахування держдивідендів за підсумками діяльності у 2023 році, що сплачуються у 2024 році. 

Правові основи управління об’єктами державної власності визначає Закон України «Про управління об’єктами державної власності» від 21.09.2006 р. № 185-V (далі – Закон № 185). 

Господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, до 01 травня року, що настає за звітним, приймають рішення про відрахування не менше 30% чистого прибутку на виплату дивідендів, якщо інше не встановлено законом, та сплачують до Держбюджету України дивіденди у строк не пізніше 01 липня року, що настає за звітним, нараховані пропорційно розміру державної частки (акцій) у їх статутних капіталах (абз. четвертий–п’ятий ч. п’ятої ст. 11 Закону № 185). 

Госптовариства, 50% акцій (часток) яких і більше перебувають у статутних капіталах госптовариств, частка держави в яких становить 100%, сплачують дивіденди безпосередньо до Держбюджету України у строк не пізніше 01 липня року, що настає за звітним, у розмірі базових нормативів відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, але не менше 30%, пропорційно розміру держчастки (акцій) у статутних капіталах госптовариств, акціонером яких є держава і володіє в них контрольним пакетом акцій, якщо інше не встановлено законом (абз. шостий ч. п’ятої ст. 11 Закону № 185). 

Абзацом першим ч. п’ятої ст. 11 Закону № 185 встановлено, що господарська організація, у статутному капіталі якої є корпоративні права держави, за підсумками календарного року зобов’язана спрямувати частину чистого прибутку на виплату дивідендів згідно з порядком, затвердженим КМУ. 

Базовий норматив відрахування у 2023 році та умови для його зменшення розміру 

Пунктом 1 Постанови № 129 затверджено базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату держдивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році. 

Так, для госптовариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також госптовариств, 50% акцій (часток) акцій (часток) яких і більше належать госптовариствам, частка держави в яких становить 100%, у т. ч. дочірніх підприємств, базовий норматив відрахування визначено у розмірі 80%. 

Також п. 1 Постанови № 129 встановлений базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році, індивідуально для окремих госптовариств, зокрема, для: 

  • АТ «Державний ощадний банк України» та ПАТ «Українська фінансова житлова компанія» – 30%; 
  • АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» – 95%. 

Водночас положеннями п. 1 Постанови № 129 для окремих госптовариств визначено умови, при дотриманні яких вони зможуть застосувати базовий норматив у зменшеному розмірі при виплаті дивідендів до бюджету, а саме для: 

  • ПАТ «Укрнафта» у розмірі 30% (за умови спрямування 50% чистого прибутку на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у фінплані на 2024 рік); 
  • ПАТ «Українське Дунайське пароплавство» у розмірі 30% (за умови спрямування 50% чистого прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу); 
  • АТ «Українська залізниця» у розмірі 50% (за умови спрямування 30% чистого прибутку на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024 рік, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу); 
  • ПАТ «Укргідроенерго» у розмірі 50% (за умови спрямування 30% чистого прибутку на фінансування відновлення зруйнованого та пошкодженого майна внаслідок ракетних ударів, будівництва захисних споруд, протидронового захисту, виконання інших інженерно-технічних заходів для протидії агресії рф). 

Отже, у разі невиконання визначених умов такі господарські товариства за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 р. мають спрямувати на виплату дивідендів до держбюджету 80% чистого прибутку. 

Відповідно до п. 5 Постанови № 129 базовий норматив відрахування у розмірі 80% також застосовується держбанками (крім АТ «Державний ощадний банк України», якому норматив відрахування визначено окремо). 

До відома! З урахуванням положень п. 2 Постанови № 129 госптовариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також госптовариства, 50% акцій (часток) яких і більше належать госптовариствам, частка держави в яких становить 100%, у т. ч. дочірніх підприємств, можуть приймати рішення щодо відрахування частки прибутку на виплату дивідендів за результатами їх фінансово-господарської діяльності у 2023 р., у розмірі, більшому, ніж визначено п. 1 цієї постанови. 

Якщо не прийнято рішення про виплату держдивідендів 

Зверніть увагу! Абзацами першим та другим ст. 20 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 р. № 3460-IX установлено, що: 

  • госптовариства, у статутному капіталі яких 100% акцій (часток) належать державі, та госптовариства, 100% акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100%, які не прийняли рішення про виплату дивідендів та затвердження розміру річних дивідендів до 01 травня року, що настає за звітним періодом, сплачують до загального фонду держбюджету частину чистого прибутку на держачастку в розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, установленими на відповідний рік, але не менше 90%, до 01 липня року, що настає за звітним періодом; 
  • госптовариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та госптовариства, 50% акцій (часток) яких і більше належать госптовариствам, частка держави в яких становить 100% (крім тих, що визначені ч. першою цієї статті), які не прийняли рішення про виплату дивідендів та затвердження розміру річних дивідендів до 01 травня року, що настає за звітним періодом, сплачують до загального фонду держбюджету та іншим учасникам госптовариства пропорційно розміру їх акцій (часток) у статутному капіталі госптовариства частину чистого прибутку в розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, установленими на відповідний рік, але не менше 90%, до 01 липня року, що настає за звітним періодом. 

Щодо авансового перерахування 

Також п. 6 Постанови № 129 СГ (крім держбанків, за виключенням АТ «Державний ощадний банк України») рекомендовано здійснити до 29.02.2024 р. авансове перерахування до держбюджету у розмірі не менш як 50% суми річних дивідендів та з урахуванням базового нормативу, визначеного п. 1 цієї постанови, виходячи з розміру прибутку, розрахованого за прогнозними показниками результатів фінансово-господарської діяльності у 2023 р. (за виключенням ПАТ«Укрнафта», якому рекомендується сплатити не менше ніж 3,9 млрд. грн). 

Нагадуємо, що для платників дивідендів на держчастку (господарські товариства, корпоративні права яких частково належать державі, та госптовариства, 50% акцій (часток) яких і більше належать госптовариствам, частка держави в яких становить 100%), податковими (звітними) періодами є календарний рік. При цьому розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на держчастку складається та подається до ДПС разом із фінзвітністю до 01 липня року, що настає за звітним (пп. 49.18.7, абз. третій – четвертий п. 49.19 ПКУ). 

Згідно з п. 3 Постанови № 129 Мінекономіки зобов’язано довести базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році, до суб’єктів управління корпоративними правами, що належать державі у статутному капіталі госптовариств. 

Відповідне роз’яснення надано у листі ДПСУ від 26.02.2024 р. № 5205/7/99-00-21-02-01-07. 

Про це інформує ГУ ДПС у Волинській області.