вгору

Дія Сіті: що відомо про особливий режим для ІТ-індустрії на сьогодні?

1 січня 2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 № 1946-ІХ (далі – Закон № 1946). Про прийняття цього Закону ми повідомляли тут. Цю дату можна вважати стартом Дія Сіті.

Як повідомлялося, запроваджується низка заходів щодо стимулювання розвитку ІТ-індустрії. Це стосується так званих резидентів Дія Сіті. Хто це, та які вимоги до них висуваються?

Хто може стати резидентом Дія Сіті?

Вимоги щодо такого резидентства встановлені ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 р. № 1667-IX (далі – Закон № 1667).

Резидент Дія Сіті платник податку (юрособа), який одночасно відповідає таким вимогам:

1) здійснює один з видів діяльності (комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням, видання комп’ютерних ігор та інших програм, надання програмних продуктів у режимі «онлайн», освітня діяльність у галузі ІТ, кібербезпека тощо);

2) розмір місячної винагороди спеціалістам не менше 1200 євро;

3) кількість гіг-спеціалістів не менше 9;

4) сума кваліфікованого доходу юрособи за перші 3 місяці не менше 90%.

Набуття статусу резидента Дія Сіті є добровільним. Для цього юридична особа має звернутися до Мінцифри із відповідною заявою за формою згідно з додатком до Порядку подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2021 р. № 1445.

При цьому, контролюючі органи надають Мінцифри інформацію, необхідну для визначення відповідності юрособи вимогам, передбаченим Законом № 1667, щодо:

  • розміру зарплати;
  • середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів юрособи;
  • суми податкового боргу;
  • щодо включення юрособи до реєстру неприбутківців.

До заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті заявник може додати заяву про обрання оподаткування як платника податку на прибуток - резидента Дія Сіті відповідно до Податкового кодексу України, тобто обрання спецрежиму оподаткування. А може і не обирати спецрежим і сплачувати податок на прибуток у розмірі 18% на загальних підставах.

Що наразі відомо про оподаткування резидентів Дія Сіті?

Податок на прибуток підприємств

Спецрежим оподаткування резидентів Дія Сіті передбачає можливість переходу ними на оподаткування податком на прибуток підприємств за особливими умовами (аналог податку на виведений капітал), що передбачають ставку податку у розмірі 9% та оподаткування нею лише низки операцій.

Ставка 9% податку на прибуток передбачена, зокрема, для таких операцій:

  • виплата дивідендів;
  • виплата процентів на користь нерезидентів – пов’язаних осіб, або нерезидентів, зареєстрованих у державах, що є «низькоподатковими» юрисдикціями;
  • надання фіндопомоги нерезиденту Дія Сіті – платнику на спецрежимі, яка не підлягає поверненню, або пов’язаній фізособі або пов’язаній особі – нерезиденту незалежно від наявності умови про повернення, або непов’язаній особі, яка залишається неповернутою протягом 12 календарних місяців;
  • безоплатне надання майна нерезиденту Дія Сіті – платнику на спецрежимі;
  • виплати, що здійснюються у зв’язку із вкладенням в об’єкти інвестицій (в т. ч. придбанням майна), що перебувають за межами території України;
  • придбання майна, робіт, послуг у неплатника податку – нерезидента, та/або передача майна, робіт, послуг неплатнику податку – нерезиденту (якщо розрахунки чи постачання майна, робіт, послуг за відповідними операціями не здійснено у 360-денний чи інший строк відповідно до законодавства);
  • виплата роялті в сумах перевищення ліміту тощо.

При цьому окремою базою оподаткування в спецрежимі оподаткування резидентів Дія Сіті буде сума невідповідності контрольованої операції принципу «витягнутої руки», яка буде оподатковуватись за ставкою 18%.

 Отже, зважте та оберіть: 9% чи 18%.

Звітним періодом для спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті є календарний рік.

Податок на доходи фізичних осіб

Встановлено особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті.

Особливості оподаткування ПДФО доходів спеціалістів резидента Дія Сіті

Таблиця 1

Якщо резидент Дія Сіті втратив статус (за рішенням суду або встановлення невідповідності критеріям) за такий період, він самостійно має перерахувати та сплатити за власний рахунок до бюджету ПДФО за ставкою 18%.

Податкова знижка:

До витрат для податкової знижки може бути включена суми витрат платника податку на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юрособа, яка набула статус резидента Дія Сіті, за умови, що такі витрати були понесені платником податку до набуття емітентом статусу резидента Дія Сіті або впродовж періоду, коли такий резидент Дія Сіті відповідає вимогам.

У разі понесення таких витрат загальна сума податкової знижки обмежується не тільки розміром отриманої зарплати, а й сумою отриманих дивідендів (крім дивідендів, які не оподатковуються).

Єдиний внесок на загальнообовязкове державне соціальне страхування (ЄСВ)

Щодо розміру ЄСВ для платника – резидента Дія Сіті – див. таблицю 2.

Таблиця 2

ФОП, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (22% МЗП).

Отже, вивчайте, аналізуйте, думайте…