вгору

Прийнято закон щодо спецрежиму оподаткування IT-компаній Дія City

14.12.2021 року ВРУ прийнято у другому читанні Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні (законопроєкт від 14.04.2021 р. № 5376).

Законом запроваджується:

  • спеціальний режим оподаткування резидентів Дія Сіті-ІТ компаній, що відповідатимуть передбаченим Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» вимогам та будуть включені до спеціального реєстру;
  • спеціальний режим оподаткування окремих доходів працівників резидентів Дія Сіті та залучених ними гіг-спеціалістів (фахівців, які виконують роботи (надають послуги) в рамках здійснення резидентами Дія Сіті їх господарської діяльності на підставі гіг-контрактів).

Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Закон прийнято з необхідними техніко-юридичними правками. Остаточного тексту Закону на час написання матеріалу ще не опубліковано.

Докладно про законопроєкт № 5376 ми писали у нашому матеріалі. Так, проєктом передбачались наступні ставки оподаткування для резидентів Дія Сіті:

  • для підприємств Дія Сіті – 18% податку на прибуток або 9% податку на виведений капітал (ПнВК);
  • для працівників Дія Сіті – 5% ПДФО, 1,5% військового збору, 22% ЄСВ.

Крім того, законопроєкт встановлює перехідний період із ФОП-моделі на гіг-контракти та трудові контракти. З 2024 року витрати компаній-резидентів на платників єдиного податку (включно з ФОП 3 групи) не повинні перевищувати 50%, а з 2025 року – 20%. До цього часу – жодних обмежень. Оподаткування ФОП, що співпрацюватимуть із резидентами Дія City, залишатиметься на рівні чинних на сьогодні ставок.

спецрежим оподаткування, Дія Сіті

Після опублікування ми розглянемо його докладно.