вгору

Дистанційне відкриття лікарняних при карантині – у проекті МОЗ

Оприлюднено проєкт наказу МОЗ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян». Нагадуємо нашим користувачам, що Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі – Інструкція № 455).

Змінами передбачено особливості видачі документів під час карантину на період поведення заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусу:

1) відкриття листків непрацездатності буде здійснюватися лікарем, що надає первинну медичну допомогу на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії, з обов’язковим відповідним записом у медичній картці амбулаторного хворого (новий п. 1.7 Інструкції № 455);

2) на період тимчасового відсторонення від роботи осіб, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, які були в контакті з інфекційними хворими або є бактеріоносіями, у разі неможливості здійснення їх тимчасового переведення за згодою на іншу роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб, листок непрацездатності видається лікарем-інфекціоністом або лікуючим лікарем на підставі результатів досліджень лабораторних центрів МОЗ (новий п. 5.1 Інструкції № 455);

3) на період перебування застрахованої особи у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції чи обсервації під меднаглядом у зв’язку з карантином, крім хворих осіб, листок непрацездатності видається лікуючим лікарем на строк, визначений галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. У такому випадку в бланку листка непрацездатності лікуючий лікар власноруч має обов’язково зробити відповідний запис у графі «Причина непрацездатності:», вказавши причину звільнення від роботи: «11–ізоляція від COVID-19» (новий п. 5.2 Інструкції № 455).

Наказ має набрати чинності з дня його офіційного опублікування.

Про розширення переліку страхових випадків, за якими ФСС здійснюватиме виплати за листками непрацездатності під час карантину, читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.