вгору

Дохід ФОП від продажу власного майна: що з оподаткуванням?

Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. Такі вимоги зазначені п. 2 ст. 325 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ).

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується податком на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) за ставкою 5%. Це визначеною п. 173.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню. Ця норма визначена п. 173.2 ПКУ, як виняток із положень п. 173.1 ПКУ.

Зазначимо, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Третього та наступних об’єктів рухомого майна - підлягає оподаткуванню за ставкою 18%.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування, відповідно до підрозд. 9-4 розд. XX “Перехідні положення” ПКУ.

Враховуючи те, що ЦКУ не встановлює такого суб’єкта права приватної власності як ФОП, дохід, отриманий фізичною особою - підприємцем від продажу власного рухомого майна, підлягає оподаткуванню за нормами, визначеними ст. 173 ПКУ.

Про це нагадали податківці Східного міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.