вгору

Документи до НБУ можна подати в електронному вигляді

Нацбанк постановою Правління від 21.12.2020 р. № 161 «Про подання до Національного банку України документів в період дії карантину» суттєво спростив вимоги до подання документів та дозволив небанківським фінансовим установам подавати їх в електронному вигляді. Про це зазначено на сайті НБУ.

Рекомендації від НБУ

Нацбанк рекомендує переходити на електронну форму подання документів.

Крім того, упродовж карантину небанківські фінустанови можуть не подавати до НБУ документи на паперових носіях (у разі подання їх в електронному вигляді з накладеним КЕП).

Зверніть увагу! Подати документи можна на електронну пошту [email protected] або іншими засобами електронного зв’язку, які НБУ використовує для електронного документообігу.

Хто має можливість подати документи в електронному вигляді?

Можливість подати документи в електронному вигляді мають діючі учасники небанківського ринку, а також особи, які планують вийти на ринок. А саме:

  • небанківські фінансові установи;
  • юридичні особи, які не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінансові послуги;
  • юридичні особи, які мають намір отримати ліцензію на провадження діяльності з надання фінансових послуг;
  • юридичні та фізичні особи, які мають намір набути або збільшити істотну участь у фінансовій установі;
  • страхові та перестрахові брокери та особи, які мають намір бути включеними до держреєстру страхових та перестрахових брокерів;
  • особи, які мають право займатися актуарними розрахунками, або мають намір здійснювати актуарні розрахунки та отримати відповідне свідоцтво.

Важливо! Якщо вам потрібно подати до НБУ оригінал документа, який існує лише в паперовій формі, то варто подавати саме паперовий оригінал.

Зверніть увагу! Користувачі програми M.E.Doc можуть скористатись можливостями програми для подання до НБУ документів в електронному вигляді. Це легко зробити за допомогою модуля Реєстр документів довільних форматів  в розділі Первинні документи.

Для цього необхідно створити папку , в якій буде розміщено всі відправлені документи до НБУ. Завантажити всі необхідні файли, створивши документ . У разі потреби підписати документи .

! Таким чином можна накласти необхідну кількість підписів на документ. Усі файли, що знаходяться в документі, одночасно будуть підписані.

Після підписання документ необхідно відправити . У вікні, що з’явиться у розділі «Інші», необхідно додати адресат «НБУ», вказати поштову адресу (рис.1) і натиснути ОК.

документи до НБУ, електронні документи

 

Рис. 1

При відправці документів з’явиться вікно, в якому необхідно вказати тему листа та його короткий зміст (рис.2).

документи до НБУ, електронні документи

Рис. 2

Постанова набрала чинності з 23 грудня 2020 року.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.