вгору

Документи, які є підставою для нарахування податкового кредиту

Підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної (п. 201.11 Податкового кодексу України (далі - ПКУ)), зокрема, є:

а) транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

б) касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника);

При цьому, з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 грн за день (без урахування податку).

в) бухгалтерська довідка, складена відповідно до п. 36 підрозд. 2 розд. XX ПКУ;

г) податкова накладна, складена платником податку відповідно до п. 208.2 ПКУ та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

В ПКУ визначено, що податковий кредит - сума, на яку платник ПДВ має право зменшити податкове зобов'язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно з розд. V ПКУ (пп. 14.1.181 ПКУ).

У разі використання платниками для розрахунків із споживачами РРО та/або ПРРО касовий чек повинен містити дані про загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням податку, та суму цього податку, що сплачується у складі загальної суми.

Нагадаємо, що порядок обчислення та накопичення РРО та фіскальним сервером ДПС сум ПДВ встановлює Кабмін.

Зверніть увагу! Платник податку веде реєстр документів, зазначених у пп. «а» - «в» п. 201.11 ПКУ.

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

Для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України документом, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, вважається податкова накладна, складена платником за такими операціями та зареєстрована в ЄРПН зобов’язання за якою включені до податкової декларації відповідного звітного періоду.

Про це зазначили податківці центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.