вгору

Доплати до зарплати медпрацівникам закладів охорони здоров’я: що з ПДФО та військовим збором?

Чи оподатковуються ПДФО та військовим збором доплати до зарплати медпрацівникам, нараховані за періоди з 01.05.2020 р. по 30.06.2020 р., , що були безпосередньо зайняті у ліквідації коронавірусу?

Так, суми доплат до зарплати, нараховані роботодавцем за вищезазначені періоди медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню коронавірусу (COVID-19) (далі – коронавірус), та лікуванні пацієнтів з випадками коронавірусу, оподатковуються ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Нагадуємо нашим читачам, що п. 12 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що тимчасово суми ПДФО, що утримуються з доходів у вигляді доплат до зарплати, визначених відповідно до пп. 2 п. 5 розд. II Закону України від 17.03.2020 р. № 533-IX (далі – Закон № 533) і нарахованих за періоди з 01.05.2020 р. по 31.05.2020 р. та з 01.06.2020 р. по 30.06.2020 р. медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, які безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню коронавірусу, та лікуванні пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за переліком, що визначається МОЗ, компенсуються таким працівникам у повному розмірі за рахунок коштів Держбюджету України. Порядок виплати такої грошової компенсації затверджується Кабміном.

 На період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом, визначений Кабміном в акті про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території Україницієї хвороби, до завершення здійснення зазначених заходів встановлюється додаткова доплата у розмірі до 300% зарплати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов’язкових доплат та надбавок медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я. Це передбачено п. 1 постанови КМУ «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 23.03.2020 р. № 246.

При цьому, головним розробником порядку виплати грошової компенсації сум ПДФО, що утримуються з доходів у вигляді доплат до зарплати, визначених відповідно до пп. 2 п. 5 розд. II Закону № 533, визнано МОЗ.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.02.