вгору

Допомога по вагітності та пологах в об’єднаній звітності

Розберемось, хто має право на допомогу по вагітності та пологах, та як її відображають роботодавці у звітності.

Право на допомогу 

На оплату лікарняних по вагітності та пологах мають право жінки, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у т. ч. в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізосіб, жінки, які обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, жінки-підприємці, членкині фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах. Це передбачено ст. 11, 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі – Закон № 1105).

Тобто, працюючі жінки при виході у відпустку по вагітності та пологах отримують таку допомогу. Підстава – листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку (ч. перша ст. 23 Закону № 1105). Більше про це – тут.

Важливо знати

1. Строк для призначення допомоги по вагітності та пологах – не пізніше 3-х робочих днів з дня надходження відповідних документів для її призначення (ч. перша ст. 24 Закону № 1105).

2. Розмір допомоги по вагітності та пологах обчислюється сумарно за всі дні відпустки по вагітності та пологах та надається в повному обсязі застрахованій особі незалежно від кількості використаних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до пологів (п. 1 ч. другої ст. 24 Закону № 1105).

3. Виплата відбувається у найближчий після призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати (п. 1 ч. другої ст. 24 Закону № 1105).

4. Допомога надається застрахованій особі у розмірі 100% середнього заробітку, незалежно від страхового стажу. Для працівників або гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті – у розмірі зарплати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачено страхові внески з ЄСВ, незалежно від страхового стажу (ч. перша ст. 19 Закону № 1105).

5. Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати на час настання страхового випадку (ч. друга ст. 19 Закону № 1105).

Відображення у звітності з ПДФО та ЄСВ 

ЄСВ 

Порядок нарахування ЄСВ для такої допомоги має свої особливості. Згідно із пп. 2 п. 2 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, нарахування ЄСВ за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують відповідну допомогу, здійснюється за кожен місяць окремо. 

Припустимо, допомогу у розмірі 30000 грн нараховано за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами з 20 липня по 23 листопада 2023 р. За відпрацьовані дні липня нараховано 4500 грн. 

Насамперед, у додатку Д1 за липень 2023 р. вказуємо дані про зарплату за відпрацьовані дні цього звітного місяця. Для відображення сум декретних відводимо ще п’ять рядків, у кожному вказуємо суму декретних за відповідний місяць та нарахований ЄСВ. При цьому, у графі 08 вказується код застрахованої особи 42, а у графі 10 відповідний місяць, за який проведено нарахування. Графу 14 заповнюємо, починаючи з серпня 2023 р., адже за липень кількість днів перебування у трудових відносинах було вказано у рядку з даними по зарплаті. У графі 15 зазначаємо кількість днів декретної відпустки у відповідному місяці. 

У графах 16 та 17 відображаємо суму декретних на кожен місяць, а у графі 20 – суму нарахованого ЄСВ.  

Заповнення додатка 1 за липень 2023 р. виглядає так (див. рис. 1). 

Додаток Д1

Рис. 1 

Крім того, у додатку Д5 за липень 2023 р. потрібно вказати інформацію щодо декретної відпустки (див. рис. 2). 

Рис. 2 

ПДФО 

Нагадуємо, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, такі доходи, як суми допомоги по вагітності та пологах (абз. перший пп. 165.1.1 Податкового кодексу України). 

Однак, згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, наведеним у додатку 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, сума допомоги по вагітності та пологах відображається податковим агентом у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку з ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету (рис. 3). 

Рис. 3