вгору

Допомога по вагітності та пологах за сумісництвом розраховується з фактичного заробітку

Сума допомоги по вагітності та пологах від ФСС обчислюється, виходячи з середньоденної заробітної плати застрахованої особи. За місцем роботи за сумісництвом допомога обчислюється зі 100% фактично нарахованої заробітної плати, включаючи утримані з неї податки, незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому мінімальні гарантії щодо розміру допомоги по вагітності та пологах за місцем роботи за сумісництвом не застосовуються.

Будьте уважні! За основним місцем роботи зазначене матеріальне забезпечення не може бути меншим за обчислене, виходячи з мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі – Закон № 1105) розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у розрахунку на місяць не повинен перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати (з 01.01.2018 р. – 55 845 грн).

Для отримання допомоги по вагітності та пологах за місцем роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону №1105).

На підставі здійснених розрахунків роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

Про це повідомив ФСС.

Нагадуємо нашим користувачам, що заява-розрахунок для надання допомоги за рахунок коштів ФСС з 01 жовтня 2018 року може бути подана страхувальником (роботодавцем) в електронному вигляді (ідентифікатор форми у М.E.Doc С1100101). Але спершу страхувальники мають звернутись до робочих органів ВД ФСС або їх відділень для укладення відповідних договорів.

Додатково читайте у Блозі бухгалтера:

- Лікарняні та декретні: розрахунок середньоденної зарплати;

- З 1 жовтня – нова звітність з лікарняних та інших виплат за рахунок ФСС. Алгоритм заповнення;

- За неподання повідомлення про проведення виплат за рахунок ФСС очікуйте на перевірку;

- З 1 січня ФСС планує ввести єдину звітність по заборгованості зі сплати страхових коштів.