Новини M.E.Doc

Мінфін оприлюднив накази № 400 та № 418, якими внесено зміни до форм податкової накладної, розрахунку коригування, податкової декларації з ПДВ.

Змінився порядок взяття на облік/внесення змін/зняття з обліку відокремлених підрозділів юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства іноземних держав.

Протягом якого строку платник податків, щодо якого прийнято рішення про неможливість своєчасного виконання податкового обов’язку, повинен сплатити податки та подати звітність?

У Парламенті зареєстровано законопроєкт № 12055 від 23.09.2024 р. щодо уточнення порядку проведення документальних позапланових перевірок. Що передбачено?

Порядок обліку фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, вимагає державної реєстрації у відповідному органі та отримання свідоцтва або іншого документа, що підтверджує право на цю діяльність.

Урядом внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, який затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Держстат опублікував проєкт календаря подання форм державних статспостережень і фінансової звітності на 2025 рік.

Чи може комунальне підприємство обрати 3 групу ЄП?

ДПС узагальнено найрозповсюдженіші помилки платників податків при заповненні Повідомлення про участь у МГК.

Щодо сплати земельного податку юридичною особою, яка користується пільгою у разі надання в оренду земельних ділянок, окремих будівель, споруд (їх частин).

ДПСУ звертає увагу органів місцевого самоврядування, військових/військово-цивільних адміністрацій, а також платників плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

З 01.09.2024 р. збільшено обсяг пального до 5000 л шодо його зберігання для заправлення електрогенераторів на кожному об’єкті на прифронтових територіях без реєстрації акцизного складу. Але слід дотримуватись умов.

Чи повинні органи ліцензування видавати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в е-сигаретах, на бланках?

Показник «місце-доба експлуатації» або «тоннаж-доба експлуатації» при обчисленні рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту.

Наближається граничний термін подання звітів про контрольовані операції та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2023 звітний рік.

Мін’юстом завершено процедуру отримання наявних реєстрових даних від органів виконавчої влади та НБУ щодо філій та представництв юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства іноземних держав.

Всі учасники ЗЕД, незалежно від форми власності, мають рівне право проводити будь-які види ЗЕД, включаючи валютні операції та розрахунки в іноземній валюті з іноземними компаніями, якщо це не заборонено законодавством.

Чи поширюється обмеження граничної суми готівкового розрахунку на розрахунки з особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність?

Коротко про головне за минулий тиждень.

На сайті ДПС розміщено проєкт наказу Мінфіну зі змінами до Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку.

У Держбюджет на 2024 рік внесуть зміни.

Чи має право особа, що перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата ЄСВ за попередні періоди?

Скільки платник може повторно відправляти в електронному вигляді ту ж саму звітність, у разі виправлення показників?

До уваги платників рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України – зміна ставок Рентної плати та припинення застосування коефіцієнтів до них.

ДПСУ повідомила про проведення регламентних робіт 22.09.2024 р., у зв'язку із чим можливі часткові обмеження доступу до електронних сервісів ДПСУ.

На сайті Держстату оприлюднено проєкти альбому та Загального табелю (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2025 рік.

ПФУ роз’яснив особливості надання допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду.

Податковий комітет ВРУ рекомендував прийняти ряд законопроєктів щодо підвищення податків для фінансування армії та боротьба з «дропами».

Адміністративний арешт майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов’язків.

Юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу