вгору

Фінансування страхувальників у відділеннях, які тимчасово фізично не працюють через війну

До відома наших читачів! Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. № 12 (далі – Порядок № 12).

Відповідно до п. 4 Порядку № 12 фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам та окремих виплат потерпілим на виробництві здійснюється робочими органами ВД ФСС України або їх відділеннями.

Підставою для такого фінансування страхувальників є оформлена за встановленим зразком Заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення та окремих виплат потерпілим на виробництві за їх видами.

Фінансування страхувальників, які перебувають на обліку в тих відділеннях, які фізично не функціонують, здійснюється безпосередньо через управління або відділення, які виконують функції відділень, які тимчасово не працюють, відповідно до наказів керівників управлінь.

https://lh5.googleusercontent.com/Ji471AkUU9RuRgMiox3pjfqUfE3-YibDuOE755zsziuiPCBpG7qp1UkP1_w0dUK5aEW2A7uRXWEaugp2mD3fseM_iPIDJsb2fOkgLrrIqMCLZhB4-SqwI2hsdtJscARXh44jHWT8-C1OO1H5tA При здійсненні фінансування страхувальників необхідно тримати з бухгалтерами постійний зв’язок та бути впевненими щодо можливості страхувальників перерахувати кошти на рахунки застрахованих осіб.

У разі, якщо страхувальники, в тому числі ФОП, перемістилися на іншу територію і при цьому перебувають на обліку в ЄІАС в іншому відділенні, але поки не мають можливості звернутися до суб’єктів надання адміністративних послуг Мін’юсту для здійснення держреєстрації змін до відомостей про юрособу або ФОП, а саме зміни місцезнаходження, та не можуть подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді, рекомендуємо таким страхувальникам подавати заяви-розрахунки в паперовому вигляді до найближчого відділення будь-якого управління ВД ФСС. Працівниками цього відділення проводиться звірка документів з метою недопущення помилок. Після цього працівники відділення сканують документи і направлять до відділення, де перебуває на обліку страхувальник.

Про це інформує ФСС.

Нагадуємо нашим користувачам, що Заяву-розрахунок до ФСС можна подати через програму M.E.Doc (ідентифікатор форми С1100101).

Про те, як здійснити нарахування за лікарняним та подати Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам до фонду, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.