вгору

ФОП-єдинником подано дві заяви щодо застосування ставки 5% та 2%: за якою ставкою єдиного податку буде зареєстровано новоствореного ФОП?

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку, зокрема, третьої групи здійснюється відповідно до пп. 298.1.1 - 298.1.4 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308 (далі - Заява).

! Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси Заяву.

Заява подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один з таких способів:

  1. особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  2. надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  3. засобами електронного зв’язку в електронній формі;
  4. державному реєстратору під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця. 

Відповідна Заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV

Зареєстровані в установленому законом порядку СГ (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали Заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (абз. другий пп. 298.1.2 ПКУ).

У разі включення ПДВ до складу єдиного податку відповідно до пп. 2 п. 293.3 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі 5% доходу.

Водночас, п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей:

  • платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи - підприємці, до яких не застосовується обмеження, зокрема, щодо обсягу доходу;
  • відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, встановлюється у розмірі 2% доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ;
  • новоутворені СГ, які бажають обрати спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, подають Заяву за загальною процедурою, передбаченою ПКУ.

Зверніть увагу! Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями СГ подає до контролюючого органу Заяву. При цьому до Заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік (п.п. 9.8 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

СГ вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ:

  • з 01 квітня 2022 року - у разі подання Заяви до 01 квітня 2022 року;
  • з наступного робочого дня після подання Заяви - у разі подання Заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Отже, нормами ПКУ для новоствореної фізичної особи - підприємця передбачено подання протягом 10 днів з дня її державної реєстрації Заяви щодо реєстрації платником єдиного податку третьої групи як за ставкою 5% доходу так і за ставкою 2% доходу, то така особа, яка протягом 10 днів з дня її державної реєстрації подала дві Заяви щодо застосування ставки 5% доходу, а потім 2% доходу (або навпаки), буде зареєстрована платником єдиного податку третьої групи за ставкою, зазначеній в Заяві, яка подана останньою.

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 107.05.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.