вгору

ФОП-платникам єдиного податку планують повернути Книгу обліку доходів

Нагадаємо нашим читачам, що з 01.01.2021 року скасовується вимога обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат, а також обов'язок ведення книги обліку доходів ФОПами-єдинниками 1–3 груп. При цьому, вони будуть зобов’язані вести облік діяльності в довільній формі в паперовому чи електронному вигляді. Це передбачено Законом України від 14.07.2020 р. № 786-IX. Докладніше  читайте у нашому матеріалі.

Водночас, у ВРУ зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб-підприємців  від 18.08.2020 № 3993.

Законопроєктом пропонується повернути Книгу обліку доходів для ФОП-єдинників 1–3 груп (крім єдинників 3 групи – платників ПДВ), яку можна вести в паперовому та електронному вигляді. Ведення Книги шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів буде вважатись первинним (оперативним) обліком і достатньою підставою для формування показників податкової звітності.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроєкту, Законом № 786 не передбачено щоденне відображення доходів, а тому постає питання з веденням обліку доходів, видатків та інших показників. Відтак, фізичним особам-підприємцям доведеться вести облік доходів з веденням первинних документів на кожну операцію (паперовий чек, приходний ордер чи інший документ, який має унікальний номер).

Вказані зміни не будуть мати негативних наслідків для ФОП, які працюють з юридичними особами за договорами, оскільки кількість операцій на місяць у них вимірюється одиницями. В той же час, що стосується ФОП сфери роздрібної торгівлі, де щодня кількість операцій може вимірюватися сотнями, скасування Книги обліку суттєво ускладнить бухгалтерський облік та змусить їх звертатися за послугами професійних бухгалтерів, що збільшить їхні видатки та ускладнить процеси. 

Таким чином, на думку законодавців, повернення Книги обліку доходів спростить облік доходів для ФОП – платників єдиного податку. Книгу можна буде вести в паперовій або електронній формі.