вгору

ФСС роз'яснив окремі поширені випадки створення e-лікарняних

Нагадуємо нашим читачам, що з 01.10.2021 р. медзаклади України перейшли на електронні лікарняні. Про це ми повідомляли тут.

Однак, фахівці ФСС прогнозують, що в окремих випадках паперові лікарняні будуть зустрічатись роботодавцям ще близько двох років. Це пов’язано з довготривалими хворобами, щодо яких раніше було видано первинні паперові лікарняні, і періодом в 12 місяців, упродовж якого застрахована особа має право передати свій лікарняний роботодавцю для призначення матеріального забезпечення.

Існують лише чотири виключення, у разі яких пацієнту видадуть паперовий лікарняний:

  • це продовження лікарняних, які було видано на папері до 01.10.2021 р.;
  • технічні помилки, які призвели до неможливості формування е-лікарняного, та які не було усунуто упродовж 7 днів;
  • помилки при створенні медичного висновку та спливу строку (7 днів), протягом якого лікар мав можливість внести зміни;
  • у разі всиновлення новонародженої дитини.

Нагадаємо, що за паперовими і е-лікарняними мають бути подані дві окремі заяви-розрахунки.

Щодо дати, коли е-лікарняний стає підставою для призначення допомоги

Зверніть увагу, що з 01.10.2021 р. е-лікарняний вважається виданим та готовим до сплати через повні 7 днів після дати свого закриття. Це передбчено п. 3 розд. II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234, зі змінами відповідно до наказу МОЗ 28.09.2021 р. № 2086.

7 днів надається лікарю для внесення змін до медичного висновку, якщо у ньому було виявлено помилки, технічні неточності, вказана недостовірна інформація. У такому разі створюється окремий коректний медичний висновок, за яким створюється новий e-лікарняний. Перший e-лікарняний змінить свій статус на «помилково сформований».

Наприклад, е-лікарняний, створений 01 жовтня строком на 10 днів, має дату закриття 10.10.2021 р. та буде вважатись виданим (стане готовим до сплати) з 18.10.2021 р.

Увага! В особистих кабінетах на вебпорталі Пенсійного фонду е-лікарняний може мати статус «готовий до сплати» вже на наступний день після дати закриття, однак брати його до роботи і починати процедуру призначення матеріального забезпечення варто лише на восьмий день.

Також ФСС розглянув окремі поширені випадки щодо створення е-лікарняних.

Якщо працівник одужав раніше

Електронний лікарняний створюється одразу зі статусом «закритий» та містить дату відкриття (початок непрацездатності) і дату закриття (планова дата одужання або наступного огляду).

Якщо працівник одужав раніше, ніж зазначено в е-лікарняному, це має засвідчити лікар – під час візиту він підтвердить працездатність і створить новий медичний висновок, який скоротить дію лікарняного.

Якщо працівник довго хворіє

Якщо працівник не одужав у визначений в первинному е-лікарняному термін, лікар створить наступний медичний висновок – на його підставі сформується окремий е-лікарняний, який продовжить тимчасову непрацездатність. Про це потрібно повідомити роботодавця.

Таких електронних лікарняних може бути декілька в межах одного страхового випадку (усі вони матимуть тотожну першу частину номеру е-лікарняного до знаку дефісу). За кожним із них матеріальне забезпечення призначається окремо – це дозволяє пришвидшити отримання допомоги, адже для виплат не потрібно чекати одужання.

Також новий медичний висновок (а отже, наступний продовжений е-лікарняний) створять в разі госпіталізації або направлення на відновне лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

Якщо працівник лікувався від важких захворювань або травм, має ускладнення і показання для продовження лікування в реабілітаційному відділенні, лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я направить його на таке лікування до санаторно-курортного закладу прямо зі стаціонару. Курс реабілітації працюючих оплачується за кошти ФССУ у повному обсязі. Окремо за час відновного лікування Фондом оплачується продовжений на цей період е-лікарняний.

Детальніше про механізм отримання реабілітації за кошти ФССУ – тут.

Якщо під час перебування на лікарняному працівнику відкрили ще один, з іншої причини

Інколи різні страхові випадки перекриваються: наприклад, під час хвороби працівника може захворіти його дитина, і їй знадобиться догляд. Або ж лікар направив працівника на 14-денну самоізоляцію від COVID-19 як контактну особу, однак через декілька днів він все ж захворів.

Для таких випадків розроблено «правила скорочення» – вони визначають пріоритет різних причин непрацездатності і скорочують «непріоритетні» е-лікарняні. Так, лікарняний по ізоляції від COVID-19 (який оплачується в розмірі 50% доходу) переривається на користь е-лікарняного по вагітності та пологах (оплачується у розмірі 100% доходу), по загальній хворобі, необхідності догляду за хворими рідними тощо (які оплачують залежно від стажу у розмірі від 50% до 100% доходу). А електронний лікарняний по вагітності та пологах скорочує будь-який з лікарняних, у той час як сам не може бути скорочений жодною іншою причиною непрацездатності.

Е-лікарняні скоротяться автоматично, а розмір матеріального забезпечення розрахує роботодавець.

Про це інформує ФСС.