вгору

Готівкові розрахунки, на які не поширюється обмеження щодо граничних сум

Нагадаємо, що готівкові розрахунки/розрахунки готівкою - платежі готівкою суб'єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

Це визначено пп. 5 п. 3 розд. I Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 р. № 148 (далі - Положення № 148).

Суб’єкти господарювання (далі - СГ) мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами (п. 6 розд. ІІ Положення № 148):

  • між собою - у розмірі до 10000 грн. уключно;
  • з фізичними особами - у розмірі до 50000 грн. уключно.

СГ у разі зняття готівкових коштів із рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізособами зобов’язані надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

! Платежі понад установлені граничні суми проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість СГ та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою платіжного інструменту.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою (п. 7 розд. ІІ Положення № 148):

  • із СГ протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50000 грн. уключно;
  • між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, - у розмірі до 50000 грн. уключно.

Обмеження, установлені в пп. 6 та 7 розд. II Положення № 148, не стосуються:

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 109.13. 

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі