вгору

Грошова компенсація за невикористану додаткову відпустку учаснику бойових дій при звільненні

Держпраці, у зв’язку з чисельними зверненнями роботодавців та працівників, надала роз'яснення щодо виплати грошової компенсації за невикористану додаткову відпустку як учаснику бойових дій при звільненні. 
Види щорічних відпусток наведені у Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі - Закон № 504) .  

До них належать:  

  • щорічна основна відпустка;  
  • додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці; 
  • додаткова відпустка за особливий характер праці; 
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством. 

Надання учасникам бойових дій (далі - УБД), інвалідам війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551 (далі - Закон № 3551), додаткової відпустки із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік передбачено ст. 77-2 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), ст. 16-2 Закону № 504 та п. 12 ст. 12 Закону № 3551

Важливо! Виплата грошової компенсації за невикористані дні за іншими видами додаткових відпусток ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону № 504 не передбачена. 

Додаткова відпустка УБД, у тлумаченні чинного законодавства, не належить до категорії щорічних відпусток, а отже на неї не поширюються норми, передбачені для щорічних відпусток. 

Зверніть увагу! Додаткова відпустка УБД надається у календарному році, а не за робочий рік, тобто незалежно від стажу роботи. Оплата такої відпустки здійснюється за рахунок підприємства, а для її отримання статус працівника має бути підтверджений відповідним посвідченням УБД або інваліда війни. 

У разі невикористання додаткової відпустки УБД, її не можна перенести на наступний календарний рік, не можна подовжити у разі хвороби працівника та не можна ділити на частини.  

Таким чином, законодавством не передбачено можливості заміни зазначеної додаткової відпустки грошовою компенсацією. 

Докладніше про те, чи можна поділити додаткову відпустку УБД читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.