вгору

Індексація не буде враховуватись в мінзарплату: є проект

Пам’ятаєте про роз’яснення Мінсоцполітики з питання: чи враховується індексація в розмір мінімальної зарплати?

Нагадаємо, тоді Мінсоцполітики у листі від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282 роз’яснила про те, що індексацію потрібно враховувати в мінзарплату, однак згодом цей лист було відкликано. Нове роз’яснення з аналогічним висновком було надано Мінсоцполітики вже у листі від 09.02.2018 р. № 2615/0/2-18. Докладно про це ми писали у Блозі бухгалтера.

І от тепер на сайті Міністерства з’явився проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці». Проект знаходиться на обговоренні до 22.04.2019 р.

Проектом врегульовується питання щодо складових заробітної плати, які не враховуються для визначення її мінімального розміру, зокрема щодо доплат за роботи працівникам, зайнятим на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці у відповідності до ст. 100 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) та сум індексації заробітної плати.

Так, пропонується внести зміни до ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР, відповідно до яких при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

  • доплати працівникам, зайнятим на роботах із важкими, шкідливими і небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров’я;
  • доплати за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт;
  • премії до святкових і ювілейних дат;
  • сума індексації заробітної плати.

Тобто, у разі прийняття даного законопроекту, індексація не буде враховуватись в розмір мінзарплати.

Також пропонується внести зміни у ст. 100 КЗпП, відповідно до яких оплата праці працівників, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, проводиться в підвищеному розмірі шляхом установлення доплат, розміри яких визначаються колективним договором, а в разі його відсутності – наказом (розпорядженням) роботодавця. При цьому розміри таких доплат не можуть становити менше ніж 4 відсотки тарифної ставки (окладу).

Проектом передбачено, що цей Закон набере чинності з 01 січня 2020 року.