вгору

Як індексується НГО земель – 2021 при обчисленні плати за землю за 2022 рік для земель сільгосппризначення, які не відносяться до сільгоспугідь?

Базою оподаткування для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку (далі – НГО) яких проведено, є їх НГО з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Податкові зобов’язання для таких ділянок визначаються із застосуванням відсоткових розмірів ставок земельного податку, граничні межі яких визначено ст. 274 ПКУ. Це визначено п. 271.1.1 ПКУ.

Для земельних ділянок, НГО яких не проведено, у т. ч. для земельних ділянок за межами населених пунктів, які не є землями сільгосппризначення, граничним показником бази оподаткування є одиниця площі ріллі по області та для визначення податкових зобов’язань для таких ділянок застосовуються відсоткові розміри ставок земельного податку, граничні межі яких визначено ст. 277 ПКУ.

Згідно з листом Держгеокадастру від 11.01.2022 р. № 6-28-0.222-275/2-22 (далі – Лист) НГО сільгоспземель у 2022 році не індексується. Водночас, індексації підлягає (величина коефіцієнта індексації Кф – 1,1) НГО земель населених пунктів, у т. ч. несільськогосподарського призначення.

Листом Держгеокадастру, керуючись нормами ст. 289 ПКУ, а також п. 9 підрозд. 6 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, поінформовано про застосування за результатами 2021 року для земель, що не належать до сільгоспугідь, коефіцієнта індексації НГО земель у розмірі 110%.

Тобто, якщо землі суб’єкта господарювання не належать до сільгоспугідь, для обчислення податкових зобов’язань з плати за землю на 2022 рік до базової величини НГО, що визначена у порядку ст. 277 ПКУ, застосовується величина коефіцієнта індексації – 1,1.

Про це інформує ІДД ДПС.

Щодо коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки за 2021 рік читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.