вгору

Як повернути помилково сплачений ПДВ до бюджету?

Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику відповідно до ст. 43 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

У разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, за відсутності у платника податків рахунку в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу.

Для повернення помилково та/або надміру сплачених сум податкового зобов’язання платник податків має подати заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми у довільній формі, в якій зазначається напрям перерахування коштів, а саме:

  • на поточний рахунок платника податків в установі банку;
  • на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;
  • повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку (п. 43.4. ПКУ).

Подати заяву можна на паперовому носії та в електронній формі, зокрема через приватну частину Електронного кабінету та/або у довільній формі через меню «Листування з ДПС».

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування ПДВ (далі - СЕА ПДВ) у порядку, визначеному п. 200-1.5 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в СЕА ПДВ, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку (п. 43.4-1 ПКУ).

Так, п. 200-1.5 ПКУ передбачається перерахування коштів до державного бюджету з рахунка платника у СЕА ПДВ у сумі податкових зобов’язань з ПДВ, що підлягають сплаті за наслідками звітного податкового періоду, відповідно до п. 200-1.6 ПКУ.

Отже, надміру сплачені податкові зобов’язання з ПДВ, які підлягали сплаті за наслідками звітних податкових періодів та перераховані до бюджету з рахунка платника податку у СЕА ПДВ, підлягають поверненню виключно на рахунок платника у СЕА ПДВ.

Податкові зобов’язання з ПДВ, надміру сплачені до бюджету за умов, не пов’язаних з виконанням п. 200-1.6 ПКУ, повертаються відповідно до п. 43.4. ПКУ.

Про це зазначили податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Нагадаємо, що користувачі програми M.E.Doc можуть заповнити заяву про повернення помилково та /або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (ідентифікатор форми J/F1302001).

Для цього необхідно в M.E.Doc в модулі Реєстр звітів створити таку заяву, заповнити всі необхідні дані: рахунок з якого було сплачено суму, ЄДРПОУ Казначейства.

Важливо! Особливу увагу слід приділити заповненню напряму перерахування коштів, враховуючи вищенаведені роз’яснення.

ПДВ, повернення коштів

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.