вгору

Як скасувати помилково проведену суму через РРО/ПРРО?

29.01.2021

Реєстрація видачі коштів при скасуванні помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми. При цьому забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».

Водночас суб’єкти господарювання, які застосовують програмні РРО, можуть використати операцію «сторно» лише до моменту реєстрації наступного розрахункового документа таким ПРРО.

У такому разі, сформований розрахунковий документ через ПРРО із помилковою сумою за розрахункову операцію скасовується шляхом наступної реєстрації операції «сторно». Реєстрація такої операції проводиться на фіскальному сервері з формуванням фіскального номера розрахункового документа на таку операцію та із зазначенням фіскального номера розрахункового документа, який сторнується.

За фактом видачі коштів та скасування помилково проведеної через РРО/ПРРО суми розрахунку складаються акти. Так, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 грн, то матеріально відповідальна особа або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів.

Зверніть увагу! Такий акт складається під час скасування помилково проведеної суми розрахунку через РРО/ПРРО або помилково обраної форми оплати (готівка, картка, кредит тощо). В акті зазначаються дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа.

Важливо! Зазначені акти передаються до бухгалтерії і зберігаються протягом трьох років. У разі відсутності у суб’єкта господарювання бухгалтерії зазначені акти слід зберігати у будь-який зручний та не заборонений чинним законодавством спосіб.

Про це повідомили податківці ДПС у Тернопільській області.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.