вгору

Як зберігати Z-звіт в електронній формі?

05.10.2021

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або в безготівковій формі зобов’язані щоденно створювати у паперовій або електронній формі РРО або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення таких розрахункових операцій. Такі вимоги визначені п. 9 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Разом з тим, п. 6 гл. 4 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 передбачено, що суб’єкт господарювання має забезпечити збереження щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Збереження суб’єктом господарювання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в паперовій або електронній формі здійснюється у будь-який зручний та не заборонений чинним законодавством спосіб.

При цьому спосіб збереження суб’єктом господарювання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в паперовій або електронній формі має забезпечити (у т. ч. під час проведення перевірки) можливість візуального перегляду такого Z-звіту для підтвердження факту оприбуткування готівки та повноти обліку здійснених розрахункових операцій.

! Дані наданих для перегляду Z-звітів в паперовій або електронній формі мають співпадати з даними електронних копій таких Z-звітів, що містяться у фіскальній пам’яті РРО або на фіскальному сервері контролюючого органу.

Зверніть увагу! Суб’єкт господарювання зобов’язаний визначити та затвердити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі, формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками контролюючих органів, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу. Ці вимоги визначені абз. 2 п. 12 розд. ІІ Положення Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.06.

Нагадаємо, М.Е.Doc пропонує своїм користувачам комплексне рішення для бізнесу Cashalot, яке зосередило в собі низку корисного функціоналу для розвитку Вашого бізнесу.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.