вгору

Яка передбачена відповідальність за непроведення індексації заробітної плати

Невиплата індексації доходів населенню, яка є складовою заробітної плати, вважається порушенням законодавства про працю.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» № 2017-ІІІ від 05.10.2000 р (далі – Закон № 2017) індексація доходів населення є державною соціальною гарантією.

Індексація грошових доходів населення – це законодавчо встановлений механізм підвищення грошових доходів населення, який дозволяє частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

При цьому, заробітна плата підлягає індексації відповідно до ч. 5 ст. 95 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) та ст. 33 3акону України «Про оплату праці» № 108/95-ВР від 24.03.1995р. (далі – Закон № 108).

Зауважимо, що індексацію зобов’язані проводити всі роботодавці незалежно від форми власності (ст. 19 Закону № 2017).

Норми та гарантії в оплаті праці, встановлені КЗпП та Законом № 108, є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці. Невиконання роботодавцем обов’язку щодо індексації заробітної плати є недотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці.

За недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці юрособи та фізособи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність за кожного працівника у розмірі - 10 мінімальних заробітних плат (41730 грн). Це визначено ст. 265 КЗпП.

Фінсанкції до роботодавця за ненарахування індексації застосовують органи Держпраці.

За ненарахування, несвоєчасне проведення, проведення з порушенням порядку проведення індексації зарплати передбачена адміністративна відповідальність (ст. 41 КУпАП).

Адміністративне відповідальність за таке порушення становить:

  • від 30 до 100 н.м.д.г. від 510 до 1700 грн (ч. І ст. 41 КУпАП);
  • від 100 до 300 н.м.д.г. від 1700 до 5100 грн – за скоєні особою повторно протягом року порушення після притягнення до адміністративної відповідальності або стосовно неповнолітнього працівника, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює, що виховують дитину до 14 років або дитину з інвалідністю (ч. ІІ ст. 41 КУпАП).

Органи Держпраці складають протоколи про таке правопорушення (ст. 255 КУпАП). При цьому розглядаються ці справи виключно судом (ст. 221 КУпАП).

Відповідні штрафи накладаються на посадових осіб підприємства – директора, головного бухгалтера або на роботодавця-підприємця.

Про це нагадали в ГУ Держпраці у Луганській області.

Зверніть увагу, право на проведення індексації заробітної плати настає, коли індекс споживчих цін перевищить поріг індексації, встановлений у розмірі 103%.

Нагадаємо, для проведення індексації скористайтесь модулем M.E.Doc Зарплата. В даному модулі можна вести особисті картки працівників та розрахункові листки, проводити нарахування до фондів, зберігати розрахункові листки за різні періоди та багато іншого.

Докладніше про новини у світі бухгалтерського законодавства читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.