вгору

Які документи повинен подати платник податків для розблокування ПН та РК?

Платники податків для розблокування податкових накладних та розрахунків коригування  (далі – ПН та РК) повинні подати до контролюючого органу в електронному вигляді повідомлення про подання пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПК та РК, реєстрацію яких було зупинено. Це передбачено Постановою КМУ від 12.02.2018 р. №117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Крім повідомлення про подання пояснень подаються письмові пояснення та копії документів, а саме:

  • договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;
  • договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлені повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;
  • первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у т. ч. рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладні;
  • розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;
  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачена договором та/або законодавством.

Зазначимо, що платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох ПН та РК, якщо такі ПН та РК складені на одного отримувача, за одним і тим самим договором або якщо в таких ПН та РК відображені однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з УКТЗЕД або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг).

Письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДФС виключно в електронній формі засобами електронного зв’язку, з урахуванням вимог Законів України «Про електронні довірчі послуги», «Про електронні документи та електронний документообіг» та наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами».

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Хмельницькій області.

Нагадаємо нашим користувачам, що форма повідомлення про подання пояснень (ідентифікатор форми J/F1312603) з додатком документів довільного формату (для надання сканкопій у форматі PDF), ідентифікатор форми J/F1360102 реалізована в програмі M.E.Doc та у веб-сервісі СОТА.

У програмі M.E.Doc у розділі Звітність - таблична частині реєстрів звітів це виглядає так (Рис.1):

Рис. 1

Зазначимо, що при Створенні звіту форма повідомлення знаходиться (Рис. 2):

 

Рис. 2

У веб-сервісі СОТА форма повідомлення знаходиться також у Реєстрі звітів. При Виборі звіту можна обирати у Повному комплект бланків (Рис. 3).

Рис. 3

Докладніше про те, як заповнити скаргу при блокуванні податкових накладних та чи потрібно завіряти документи, які подаються до податкових органів для розблокування податкових накладних, читайте у Блозі бухгалтера.