вгору

Які зміни відбулись у cтягненні податкового боргу у 2022 році?

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 р. № 1914-ІХ (далі – Закон № 1914) внесено зміни щодо процедури стягнення податкового боргу.

А саме:

Запроваджено процедуру тимчасового обмеження у праві виїзду керівника платника податків-боржника за межі України

Починаючи з 01.01.2022 р. податкові органи можуть застосовувати тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента – боржника за межі України як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу. Це передбачено Законом № 1914.

Відповідні зміни внесено до ст. 14, 20, 87 та 91 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), ст. 283 і 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) та ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 р. № 3857-XII. Важливо розуміти, що таке обмеження може запроваджуватись виключно на підставі рішення суду щодо керівника платника податків – боржника та полягає у тимчасовій забороні його виїзду за межі України. У зв’язку з введенням нового інструменту та необхідністю його реалізації на практиці:

1) Уточнено право контролюючого органу на отримання інформації щодо боржників. Зокрема, податкові органи вправі отримувати безоплатно від держорганів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності та їх посадових осіб, у т. ч. від органів, які забезпечують ведення відповідних державних реєстрів (кадастрів), не лише інформацію, документи і матеріали що необхідні для контролю за нарахуванням та сплатою податків, а й конкретно – стосовно керівників юросіб або постійних представництв нерезидентів-боржників (у визначених ПКУ випадках).

2) Надано право контролюючому органу звертатися до суду щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівників юросіб або постійних представництв нерезидентів-боржників за межі України у разі невиконання податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу.

За яких умов до керівника юрособи або постійного представництва нерезидента – боржника може застосовуватись тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України?

Тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України може застосовуватися до керівника платника податків – юрособи або постійного представництва нерезидента (далі – платника податків-боржника) за наявності у такого платника податків податкового боргу, для якого виконуються дві умови одночасно:

  • cума податкового боргу перевищує 1 млн грн,
  • та цей податковий борг не був погашений протягом 240 календарних днів з дати вручення платнику податків податкової вимоги.

Разом із тим виключенням у застосуванні цього інструменту є:

- існування зобов’язання держави щодо повернення боржнику помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов’язань, бюджетного відшкодування ПДВ, загальна сума непогашеної заборгованості держави перед боржником дорівнює або перевищує суму податкового боргу такого боржника.

Наявність такого факту згідно з вимогами Закону № 1914 є підставою для підготовки документів для звернення до суду з поданням про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника за межі України.

При цьому, згадана непогашена заборгованість держави перед платником податків включає як загальнодержавні податки та збори (в т. ч. бюджетне відшкодування ПДВ), так і місцеві податки. Нагадаємо, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику відповідно до ст. 43 розд. ІІ ПКУ, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Які особливості розгляду судом справ з приводу тимчасового обмеження права громадян України на виїзд за її межі?

Закон № 1914 доповнив КАС України ст. 289-2 «Особливості провадження у справах за адміністративними позовами з приводу тимчасового обмеження права громадян України на виїзд за межі території України», а також вніс зміни до ст. 283 «Особливості провадження у справах за зверненням податкових та митних органів».

Тобто, з 1 січня 2022 року визначено, що:

  • адміністративна справа з приводу тимчасового обмеження права громадян України на виїзд за межі території України розглядається судом протягом 48 годин з дня подання відповідної позовної заяви;
  • апеляційні скарги на судові рішення в адміністративних справах, визначені ст. 289-2 КАС України, можуть бути подані у 10-денний строк із дня їх проголошення;
  • суд апеляційної інстанції розглядає справу цієї категорії у 10-денний строк після закінчення строку на апеляційне оскарження з повідомленням учасників справи;
  • рішення суду у справі, визначеній п. 7 ч. першої ст. 283 КАС України (щодо встановлення тимчасового обмеження керівника юрособи або постійного представництва нерезидента-боржника), підлягає негайному виконанню.

Яким чином керівник платника податків-боржника зможе дізнатись про застосування щодо нього тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України?

Передбачається ведення Реєстру керівників платників податків-боржників, який буде публічним (буде оприлюднюватись на офіційному вебпорталі ДПСУ). Форма Реєстру керівників платників податків – боржників, порядок його ведення, наповнення відомостями та оприлюднення затверджується Мінфіном.

Реєстр керівників платників податків – боржників, стосовно яких застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, наповнюється відомостями, зокрема про П. І. Б. (за наявності) такого керівника, назву та реєстраційний код платника податків, реквізити судового рішення, суму податкового боргу, початок та закінчення (із зазначенням підстави) тимчасового обмеження.

Інформація щодо застосування тимчасового обмеження до керівника платника податків боржника буде розміщуватись в Реєстрі не пізніше наступного робочого дня з дня отримання контролюючим органом рішення суду, що набрало законної сили, яким таке тимчасове обмеження встановлюється.

У ці ж строки контролюючий орган інформує про запровадження тимчасового обмеження центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону – Адміністрацію Державної прикордонної служби України, у порядку обміну інформацією, затвердженому Мінфіном та МВС України

Докладніше про те, коли закінчується дія тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України – див. на схемі.

Про це проінформувало Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Відповідне роз’яснення надано в Інформлисті ДПСУ № 2/2022.

Детальніше про те, що змінилось у процедурах податкового контролю із набранням чинності Законом № 1914, читайте Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.