вгору

Який порядок реєстрації АН/РК в ЄРАН, якщо після її складання до дати реєстрації особою-отримувачем змінено статус?

В акцизній накладній (далі - АН), розрахунку коригування акцизної накладної (далі - РК) зазначаються реквізити особи (платника податку), що реалізує пальне/спирт етиловий, та особи - суб’єкта господарювання - отримувача пального/спирту етилового. Ці вимоги визначені розд. І Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого наказом Мінфіну від 27.11.2020 р. № 729.

Після надходження АН в автоматичному режимі здійснюється їх розшифрування та проводиться перевірка, відповідно до алгоритму контролю приймання та обробки АН, зокрема, факту реєстрації особи, яка реалізує пальне або спирт етиловий та особи - отримувача пального або спирту етилового, платниками акцизного податку на момент складання та реєстрації такої АН.

У випадку, якщо у період з дати складання до дати реєстрації АН/РК в ЄРАН суб’єкт господарювання зареєструвався платником акцизного податку з реалізації пального/спирту етилового або скасовано реєстрацію суб’єкта господарювання як платника акцизного податку з реалізації пального/спирту етилового, в АН/РК зазначається код операції для складання в одному примірнику – «7» (реалізація пального/спирту етилового платнику, при якій обсяг пального/спирту етилового, на який такий платник може скласти акцизну накладну/розрахунок коригування акцизної накладної не збільшується (в т. ч. суб’єкту господарювання, який на одну із дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником) та напрям використання – «0» або один з напрямів використання залежно від операції з реалізації пального (напрям використання спирту етилового або «0», або «1»).

В АН, в якій зазначено цифровий код операції для складання в одному примірнику, зокрема, «7» - зазначаються реквізити акцизного складу та/або акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне/спирт етиловий, а реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене(отримане) пальне/спирт етиловий, у відповідних рядках документа не зазначаються.

У рядку «Найменування, прізвище, ім’я, по батькові - для фізичної особи підприємця» та у графі «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта» такої АН зазначається інформація про особу-отримувача пального/спирту етилового.

Таке роз'яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 114.11.03.

Користувачі програми M.E.Doc можуть заповнити та подати АН (ідентифікатор форми - J1203202) у програмі. При заповненні АН у M.E.Doc, у разі якщо після її складання до дати реєстрації змінився статус особи-отримувача, матиме виглядати так:

акцизна накладна, акцизний склад

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.