вгору

Якщо роботодавець самостійно виявив завищення суми допомоги від ФСС та вчасно повернув її, Звіт по заборгованості не подається

При виявленні страхувальником (роботодавцем) надлишково нарахованих сум матеріального забезпечення, що були профінансовані ФСС, за умови повернення коштів і надання письмового пояснення, Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду не подається.

Якщо помилку виявлено при нарахуванні виплат за минулі періоди (за межами діючого бюджетного року), внаслідок якої сума допомоги, що надається за рахунок коштів ФСС, була завищена, страхувальнику необхідно:

1) повернути зазначені кошти на рахунок робочого органу ВД ФСС або його відділення за своїм місцезнаходженням (місцем проживання);

2) письмово листом повідомити відповідний робочий орган ВД ФСС або його відділення, в якому зазначити:

  • суму повернутих коштів, дату їх повернення, копію платіжного документа з відміткою банку про його виконання; період, за який повертаються кошти (реквізити заяви-розрахунку або дату нарахування матеріального забезпечення страхувальникам по страхових випадках до 01.01.2011);
  • у разі здійснення фінансування видатків на підставі заяви-розрахунку –дані про застрахованих осіб, по яких проведено зменшення сум профінансованого матеріального забезпечення, а саме: П. І. Б. застрахованої особи, номер її страхового свідоцтва (ідентифікаційний номер) або серію та/або номер паспорта, серію та номер листка непрацездатності, у разі необхідності, виправлену кількість днів тимчасової непрацездатності та суму матеріального забезпечення;
  • причини зменшення суми матеріального забезпечення (причини, що призвели до невірного розрахунку суми матеріального забезпечення).

Однак, якщо сума неправомірно використаних страхових коштів, що підлягають відшкодуванню страхувальником до ФСС, була виявлена за результатами перевірки страхувальника та не повернута до кінця звітного періоду, страхувальник зобов'язаний подати до відділення робочого органу ВД ФСС Звіт по заборгованості.

У той же час, коли вся сума заборгованості зі сплати страхових коштів погашена до кінця звітного періоду (останній календарний день останнього місяця кварталу), Звіт по заборгованості до ФСС не подається.

Про це повідомив ФСС.

Нагадуємо нашим користувачам! За наявності заборгованості по коштах ФСС строк подання Звіту по заборгованості (додаток до постанови правління ФСС від 12.12.2018 р. № 28):

  • за I квартал –  до 10 квітня;
  • за I півріччя – до10 липня;
  • за 9 місяців –10 жовтня;
  • за рік – до 15 січня наступного за звітним року.

Якщо граничний строк звітування припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем подання Звіту по заборгованості вважається перший після нього робочий день.

Ідентифікатор форми Звіту по заборгованості у програмі М.E.DocС1100301. Звіт можна заповнити, роздрукувати та подати зручним способом (на паперових носіях чи надіслати поштою з повідомленням про вручення).

Про Методичні рекомендації щодо заповнення Звіту по заборгованості, про звітність з лікарняних та інших виплат за рахунок ФСС та алгоритм їх заповнення – читайте у Блозі бухгалтера.