вгору

Юрособа-єдинник змінює адресу: за якою адресою сплачується єдиний податок?

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 Податкового кодексу України (далі- ПКУ), на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ПКУ).

Сплата єдиного податку платниками, зокрема, 3 групи здійснюється за місцем податкової адреси (п. 295.4 ПКУ).

Що стосується податкової декларації, то податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси (п. 296.4 ПКУ).

Форма податкової декларації платника єдиного податку 3 групи (юридичної особи) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (далі – Декларація).

Нагадаємо, що в програмі M.E.Dос реалізована форма податкової декларації для юросіб-єдинників (ідентифікатор форми - J0103507).

Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (абз. І п. 45.2 ПКУ).

Про оновлений ЄДР – у нашому матеріалі.

У разі зміни податкової адреси платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси (п. 294.7 ПКУ).

Заява подається платниками єдиного податку 3 групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абз. І п. 298.6 ПКУ).

Водночас згідно з ч. 8 ст. 45 Бюджетного кодексу України у разі зміни місцезнаходження суб’єктів господарювання – платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Порядок переведення платника податків на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) регламентується нормами розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок).

У разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання – платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (п. 10.13 розд. Х Порядку):

  1. у такому випадку одночасно із зняттям з обліку, зокрема, юридичної особи за основним місцем обліку здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку згідно із розд. VII Порядку без подання заяви платником податків та з урахуванням особливостей, визначених п. 10.14 – 10.21 розд. Х Порядку;
  2. до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

У контролюючому органі за неосновним місцем обліку платник податків сплачує всі податки та збори, які згідно із законодавством мають сплачуватись на території адміністративно-територіальної одиниці, що відповідає неосновному місцю обліку, щодо таких податків подає податкові декларації (розрахунки, звіти) та виконує інші обов’язки платника податків, а контролюючий орган стосовно платника податків здійснює адміністрування таких податків, зборів (п. 7.3 розд. VII Порядку).

Зазначене роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 108.01.04.

Також читайте про особливості подання та заповнення повідомлення за ф. №20-ОПП у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

ФОП юридичні особи, податкова декларація єдинника