вгору

Карантинні нововведення: ЄСВ

Новоприйнятий карантинний Закон України від 17.03.2020 р. № 533-IX (далі – Закон № 533) вносить, зокрема, низку змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон про ЄСВ).

У цьому матеріалі розглянемо всі зміни, які стосуються нарахування, сплати та перевірок ЄСВ.

Роз’яснення надано у інформаційному листі №7, розміщеному на сайті ДПС.

Хто звільняється від сплати ЄСВ на період карантину?

За періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ лише за себе:

  • фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;
  • члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому, такі платники ЄСВ на власний розсуд вирішують питання щодо застосування передбаченого звільнення від ЄСВ. Вони можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄСВ. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування ЄСВ за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом.

Зверніть увагу, що самостійне визначення платником ЄСВ (із вказаних категорій платників) бази нарахування ЄСВ за звітні періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року у «Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Звіт) свідчитиме про прийняття платником рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄСВ. Якщо платник вже здійснив оплату внесків за березень та квітень 2020 року, до набрання чинності Законом № 533, такі суми зараховуватимуться податковими органами (без будь-яких заяв платників ЄСВ) у рахунок майбутніх платежів (за умови відсутності у такого платника сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску),  крім випадків самостійного визначення таким платником бази нарахування ЄСВ за звітний період у Звіті.

Додатково ДПС зазначила, що роз’яснення щодо особливостей включення до страхового стажу періодів за березень - квітень 2020 року, за які вищезазначені платники ЄСВ не сплачують внески, належить до компетенції Пенсійного фонду.

Від яких штрафів звільняються платники ЄСВ?

Тимчасово штрафні санкції з ЄСВ не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів.

Протягом періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року платникам ЄСВ не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Чи будуть проводитись перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ?

Закон № 533 вносить зміни до Закону про ЄСВ, якими встановлюється мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період з 18 березня по 18 травня 2020 року.

Отже, документальні перевірки з питання правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені тимчасово зупиняються на період до 18 травня 2020року.

У разі надсилання (вручення) платникам податків письмових повідомлень та копій наказів про проведення документальних планових перевірок із зазначенням дати початку перевірки у період з 18 березня 2020 року по 18 травня 2020 року контролюючими органами податкові органи проінформують платників про запровадження мораторію на проведення перевірок та про зміну у зв’язку з цим дати початку такої перевірки.

При цьому, терміни проведення таких перевірок будуть скориговані податковими органами на майбутні періоди після закінчення мораторію.

Водночас зверніть увагу, що дія мораторію не поширюється на камеральні перевірки звітності з ЄСВ.