вгору

Карантинні пільги з ПДВ: особливості надання та застосування

ДПС продовжує роз’яснювати положення податкового законодавства, запроваджені Законом України від 30.03.2020 року № 540-IX, у Інформаційному листі №10.

У Інформлисті №10 податківці пояснили практичні аспекти виконання вимог п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України, яким, зокрема, передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Перелік товарів, які звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ визначено постановою КМУ від 20.03.2020 року № 224 (далі – Перелік №224).

Норми п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ застосовуються до операцій, здійснених в період, починаючи з 17.03.2020р. до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину.

Операції з постачання на митній території України після 17.03.2020 року раніше ввезених товарів за Переліком №224 звільняються від оподаткування незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України – до 17.03.2020 року чи після такої дати.

Водночас податківці звертають увагу, що Постанова КМУ від 08.04.2020 року № 271 (далі – Постанова № 271) вносить зміни до Переліку № 224. Режим звільнення від оподаткування операцій з постачання товарних позицій, включених до Переліку №224 Постановою № 271, застосовуватиметься з дати набрання чинності вказаної нової постанови (діє з 15.04.2020 року).

Також у Інформлисті №10 податківці розглянули наступні питання.

Які критерії та вимоги до товарів мають бути дотримані, щоб мати право на застосування режиму звільнення від оподаткування, встановленого п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ?

Головний критерій для застосування пільги з оподаткування – включення товару до Переліку № 224. Разом із тим, Постанова № 271 запроваджує додаткові критерії щодо товарів, які мають бути дотримані для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, як при ввезенні, так і при виробництві та постачанні їх на митній території України.

Ці критерії для цілей застосування п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ мають в повній мірі виконуватися з дати набрання чинності Постановою № 271.

Так, наприклад, для віднесення товарів, зазначених у розділі «медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби covid-19», до товарів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню коронавірусної хвороби, які звільняються від сплати ввізного мита та ПДВ, повинно бути:

  • подано декларацію про відповідність та нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у відповідних технічних регламентах, затверджених постановами Уряду;
  • або подано повідомлення Міністерства охорони здоров’я про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

Чи може платник податку не застосовувати пільгу з оподаткування, встановлену п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ?

Податкові пільги, визначені ст. 197 ПКУ та окремими пунктами підрозд. 2 розділу XX ПКУ, надаються не окремим платникам податків, а застосовуються при здійсненні операцій з постачання тих чи інших товарів чи надання тих чи інших послуг.

Тому платники ПДВ не мають права ні відмовитися, ні зупинити використання режиму звільнення від оподаткування на один чи декілька звітних періодів, якщо дію пільги прямо не зупинено чи не обмежено відповідними нормами ПКУ.

Дане правило повною мірою застосовується і до пільги із оподаткування, яка передбачена п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Таким чином, вартість товарів, що включені до Переліку № 224, повинна визначатися без ПДВ з настання дати запровадження цієї пільги, відповідно до змін, внесених Законом № 540 (тобто з 17 березня 2020 року).

Ця вимога законодавства застосовується незалежно від того чи містять договори та первинні документи, складені на постачання таких товарів, положення щодо необхідності нарахування ПДВ чи ні, а також незалежно від дати укладення таких договорів.

Слід зазначити, що операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України (як ввезених, так і вироблених на митній території України) товарів, що включені до Переліку № 224, звільняються від оподаткування ПДВ незалежно від того, хто виробляє та закуповує таку продукцію. Постачальником (виробником, імпортером) товарів, що включені до Переліку № 224, може бути будь-який суб’єкт господарювання, юридична або фізична особа.

Постачання зазначених товарів також може здійснюватися і за трьохсторонніми договорами, в яких отримувачем товарів буде, наприклад, медичний заклад, а особою, яка здійснює оплату – благодійний фонд, будь-який інший суб’єкт господарювання чи фізична особа.

Також про карантинні пільги з ПДВ читайте у матеріалі «Оподаткування ПДВ в умовах карантину».