вгору

Карантинні податкові пільги, дубль 3: закон прийнято у другому читанні

Прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (законопроєкт № 3329-д).

Про прийняття за основу цього законопроєкту ми писали у матеріалі.

Законом продовжено дію податкових пільг та спрощених адміністративних процедур до закінчення карантину.

Що зміниться?

Зокрема, Законом продовжено:

  • строк незастосування штрафів за порушення податкового законодавства з 1 березня по останній календарний день місяця, в якому Уряд оголосить про закінчення дії карантину;
  • строк ненарахування пені;
  • мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;
  • строк дії Закону України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків»;
  • звільнення підприємців від сплати ЄСВ за себе до 31 травня 2020 року.

Законом внесено зміни до розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якими передбачено тимчасову повну компенсацію сум ПДФО, утриманих з доходів у вигляді доплат до зарплати медиків, безпосередньо зайнятих у ліквідації пандемії, нарахованих за періоди з 01 по 31 травня та з 01 по 30 червня 2020 р., за затвердженим Переліком за рахунок держбюджету.

Законом передбачено невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО доходів у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню коронавірусу, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення».

Також тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусу, зупиняється перебіг строків, встановлених:

  • ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміноскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених ст. 56 ПКУ;
  • ст. 52–53 ПКУ щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі;
  • ст. 73 та 78 ПКУ щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів контролюючих органів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) платникам податків по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

З першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, перебіг строків, які зупинялися, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Про це повідомлено на сайті Верховної Ради України.

 Остаточний текст Закону ще не оприлюднений.

Слідкуйте за нашими новинами у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі. Зокрема, читайте:

- Податкові пільги на період карантину: Закон прийнято;

- Карантинні нововведення для бізнесу. Які нюанси треба знати;

- ВРУ прийняла ще один закон про податкові пільги № 3275;

- Нові «пільгові» законопроєкти: що пропонується?