вгору

Коли заборгованість боржника визнається безнадійною: УПК від Мінфіну

Мінфін наказом від 10.12.2021 р. № 661 затвердив Узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань розміру сукупних вимог кредитора до юридичної або фізичної особи – боржника, який має враховуватись для віднесення такої заборгованості до безнадійної (далі – УПК).

Зокрема, надана відповідь на запитання: який розмір сукупних вимог кредитора для юридичної або фізичної особи – боржника має враховуватись для віднесення такої заборгованості до безнадійної відповідно до пп. «ґ» пп. 14.1.11 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Нагадуємо, що згідно з пп. «ґ» пп. 14.1.11 ПКУ безнадійною визнається прострочена понад 180 днів заборгованість особи, розмір сукупних вимог кредитора за якою не перевищує мінімально встановленого законодавством розміру безспірних вимог кредитора для порушення провадження у справі про банкрутство, а для фізичних осіб – заборгованість, що не перевищує 25% мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у разі відсутності законодавчо затвердженої процедури банкрутства фізичних осіб).

Кодекс України з процедур банкрутства (далі – КзПБ) введено в дію з 21.10.2019 р., у книзі четвертій якого визначено процедуру банкрутства боржника-фізособи, фізособи-підприємця. Згідно з цією процедурою боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про несплатоспроможність, якщо розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором(кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної зарплати (далі – МЗП).

Отже, в УПК роз’яснено, що з урахуванням норм КзПБ пп. «ґ» пп. 14.1.11 ПКУ застосовується для визнання безнадійною заборгованості фізосіб та фізосіб-підприємців за умови, що така заборгованість прострочена понад 180 днів, а розмір суми боргу становить менше 30 розмірів МЗП, та за умови, що безспірність вимог кредитора за такою заборгованістю підтверджено документально (договором та первинним документом, який визнає заборгованість, зокрема, визнаною претензією, актом звірки з боржником, листом боржника).

Щодо провадження у справі про банкрутство юрособи визнання вимог кредитора здійснюється на будь-яку суму заборгованості (мінімально встановлений законодавством розмір безспірних вимог кредитора для порушення справи про банкрутство КзПБ не визначений), з подальшим здійсненням заходів щодо забезпечення всіх вимог кредиторів, передбачених нормами КзПБ.

Отже, норма пп. «ґ» пп. 14.1.11 ПКУ після введення в дію КзПБ (з 21.10.2019 р.) не підлягає застосуванню для заборгованості юросіб. Тобто, для визнання заборгованості юридичних осіб безнадійною потрібно досліджувати інші підстави, визначені в пп. 14.1.11 ПКУ.

Як зазначили податківці, роз’яснення цих питань усуне неоднозначне трактування окремих норм податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Більше корисних матеріалів  читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.