вгору

Ліцензія на зберігання пального: що необхідно знати?

Нагадаємо, що зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії. Це визначено Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 р. № 481 (далі - Закон № 481).

! Суб’єкти господарювання (далі - СГ) отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального, строком на 5 років.

Зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального можна в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи держрезерву;
  • СГ для зберігання пального, яке споживається для власних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Особливості отримання ліцензії на право зберігання пального 

Щоб отримати ліцензію СГ необхідно подати заяву, яка подається в один із способів: нарочно, поштою або в електронному вигляді. До такої заяви додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

Для отримання ліцензії на право зберігання пального разом із заявою подаються додаткові документи (їх копії, завірені заявником):

  • документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;
  • акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;
  • дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Копії таких документів не подаються у разі їх наявності у відкритих державних реєстрах, якщо реквізити таких документів та назви відповідних реєстрів зазначено в заяві на видачу ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального.

Важливо! СГ, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копії зазначених документів не подають. Такі СГ у заяві зазначають, що використання пального здійснюється для потреб власного споживання чи переробки.

Про це нагадали податківці.

У програмі M.E.Doc є окремий розділ «Облік акцизного податку». Даний розділ призначений для роботи з акцизними документами та дозволяє створювати, редагувати та зберігати акцизні документи, з метою їх реєстрації в ДПС, а також обмінюватися акцизними документами з контрагентами за допомогою електронної пошти. Докладніше про це - у Блозі Бухгалтера.

Крім того, за допомогою розділу у користувача є можливість сформувати Заяву щодо ліцензії на право зберігання пального (ідентифікатор форми – J1304602).

У Заяві зазначається вид господарської діяльності, на провадження якого СГ має намір отримати ліцензію (рис. 1).

 МЕДОК, Облік акцизного податку, зберігання пального, ліцензія

Рис. 1

У разі, якщо пальне використовується для потреб власного виробництва, то у Заяві зазначається про це (рис. 2):

облік акцизного податку, зберігання пального, ліцензія

Рис. 2

При цьому, копії додаткових документів не подають.

Документи, які додатково додаються до Заяви повинні бути в форматі PDF (рис. 3).

облік акцизного податку, зберігання пального, ліцензія

Рис. 3

Не дивлячись на те, що ліцензія на право зберігання пального видається терміном на 5 років, її оплата здійснюється щорічно у сумі 780,0 грн.

Також нагадаємо, що за зберігання пального без наявності відповідної ліцензії передбачено застосування штрафних санкцій у розмірі 500000,0 грн.(частина друга ст.17 Закону № 481).

Варто зазначити, що Заяву в електронній формі через ПЗ M.E.Doc подати на сервіс ДПС наразі неможливо. Однак, сформовану Заяву з додатками можна подати через е-mail.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.