вгору

Лікарняні через самоізоляцію від коронавірусу: як оплатити?

Перелік причин тимчасової непрацездатності, за якими Фонд соцстраху здійснює фінансування допомог, доповнено ізоляцією від COVID-19.

За відповідними лікарняними листками Фонд здійснить компенсацію 50% втраченого заробітку незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності. При цьому перші 5 днів оплачує роботодавець.

Право на таку допомогу від Фонду соцстраху мають застраховані особи за період перебування в спецзакладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під меднаглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Видача лікарняних листків, які є виключною підставою для нарахування зазначених виплат від Фонду соцстраху, на сьогодні унормована. МОЗ спільно із Фондом проведено селекторну нараду з департаментами (управліннями) охорони здоров’я обласних (міських) держадміністрацій щодо оформлення таких документів.

 Для фінансування допомоги, на підставі отриманого від працівника лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» роботодавець оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

Про це повідомив Фонд соцстраху.

Нагадуємо нашим користувачам, МОЗ України затвердило наказ від 27.04.2020 р. № 963 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян». Наказ набрав чинності, про що зазначено на сайті МОЗ.

Про те, як отримати лікарняний на карантині, дізнайтесь з Блогу бухгалтера, Інформеру програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.