вгору

Медвироби та лікарські засоби: коли застосовувати РРО?

28.04.2020

Застосування РРО визначено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265). 

Зокрема, п.1 ст. 9 Закона №265 визначено, що РРО не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою суб’єкта господарювання.

Відповідно до абз. 30 ст. 2 Закону №265 вироби медичного призначення (медичні вироби) - будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Крім того, Законом України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 р. № 123/96-ВР визначено, що лікарський засіб – це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів (далі – АФІ) та допоміжних речовин)), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу (абз. 2 ст. 2).

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Нагадаємо, що з 2019 року платники податку, які реалізують лікарські засоби та вироби медичного призначення, обов'язково мають використовувати РРО.

Про застосування РРО (питання-відповіді) та про нові штрафи за порушення застосування РРО, читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc, а також долучайтесь до нашого Telegram-каналу.

Докладніше про застосування, реєстрацію, штрафні санкції щодо РРО та програмних РРО у розділі РРО.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S